İnşaat-3

Yapı İşlerinde Kullanılan İş Ekipmanlarının Asgari Sağlık Ve Güvenlik Şartları – EK-5

A) Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri için Asgari Şartlar

Genel Esaslar

1- Yapı işlerinde TS EN 12810-1 standardına uygunluk belgesi olan ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri kullanılır ve yapılan işe uygun özellikte (yük sınıfı, boyut vb.) cephe iskelesi seçilir.

2- Kullanılacak ahşap cephe iskelelerinin TS 13662 standardına uygun olması sağlanır. İskele yüksekliğinin 13,5 metreyi aştığı durumlarda ahşap iskeleler kullanılmaz.

3- Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinin standarda uygunluk belgesinin üretici onaylı sureti ve üretici tarafından sağlanan talimat el kitabı yapı alanında bulundurulur.

4- TS EN 12810 ve TS EN 12811 standartlarında belirtilen koşullara uygun olmayan, kullanım amacı dışındaki herhangi bir malzeme veya bileşen cephe iskelelerinde kullanılmaz.

5- Kullanılacak cephe iskelesinin kurulum ve kullanım şekline göre sağlamlık ve dayanıklılık hesapları üreticiden temin edilir, mevcut değilse yapılır veya yaptırılır. Bu hesaplar yapılmadan veya yapılan hesaplar sonucunda güvenli olduğu tespit edilmeyen iskeleler kullanılmaz.

6– Cephe iskeleleri ile yapılan çalışmalarda, 25/4/2013 tarih ve 28628 sayılı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği EK-II madde 4.3.2.’de belirtilen kurma, kullanma ve sökme planı dikkate alınır.

Seçilen iskelenin karmaşıklığına bağlı olarak kurma, kullanma ve sökme planı; yapı işlerinde inşaat mühendisi tarafından yapılır. Gemi inşası ve sökümü işlerinde ise gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi, makine mühendisi veya inşaat mühendisi tarafından yapılır. Bu plan, iskele ile ilgili detay bilgileri içeren standart form şeklinde olabilir

İskelelerin periyodik kontrolleri ise yetkili olan; inşaat mühendisleri, makine mühendisleri,  inşaat, yapı, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da inşaat tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından, gemi inşası ile gemi bakım ve onarım işlerinde gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisleri ve gemi teknikerleri tarafından yapılır.

7- Kurma, kullanma ve sökme planının asgari olarak aşağıda belirtilen hususları içerecek şekilde hazırlanması sağlanır:

a) İskele sistemi ile ilgili yük sınıfı, yükseklik ve genişlik sınıflarının yer aldığı detay bilgiler.

b) İskele ankraj düzeni, ankraj elemanları ve bu elemanların yapıya uygun şekilde yerleştirilmesine dair bilgiler.

c) İskelenin kurulacağı zemin koşulları, yaya ve araç trafiği, kazılar ile mevcut enerji hatlarına mesafesi gibi çalışma alanına dair bilgiler.

ç) Talimat el kitabı ile risk değerlendirmesi dikkate alınarak belirlenen, iskelenin kurulum ve söküm işlemlerinin sırasına dair bilgiler.

d) Kurulum ve söküm sırasında oluşabilecek tehlike ve riskler ile kontrol tedbirlerine dair bilgiler.

e) İskelede yürütülen çalışmalar sırasında oluşabilecek tehlike ve riskler ile kontrol tedbirlerine dair bilgiler.

f) Çalışma boyunca ilgili yapı malzemeleri ve iş ekipmanlarının güvenli bir şekilde taşınmasına dair bilgiler.

g) İskelede kullanılacak sağlık ve güvenlik işaretlerinin yerlerine dair bilgiler.

ğ) Acil durum kurtarma prosedürleri ile müdahale ekiplerine ve ekipmanlarına dair bilgiler.

8- Cephe iskeleleri ile ilgili asgari olarak aşağıdaki hususlara uyulması sağlanır:

a) Kendiliğinden hareket etmeyecek, stabilitesi bozulmayacak ve çökmeyecek şekilde tasarlanmış, imal edilmiş ve kurulmuş olması.

b) Güvenli bir şekilde desteklenmesi, yatay ve düşey kuvvetlere karşı uygun şekilde sabitlenmesi.

c) Korozyona karşı uygun malzeme kullanılması.

ç) Çatlak, kırık, deforme olmuş, korozyona veya kesit kaybına uğramış ve benzeri kusurlar içeren iskele bileşenleri ve bağlantı elemanlarının kullanılmaması.

d) Tespit edilen kusurların derhal giderilmesi.

9- Çalışanların işlerini güvenli bir şekilde sürdürebilmeleri amacıyla iskele platformunun asgari olarak aşağıda belirtilen özellikleri taşıması sağlanır:

a) Yapılan işin özellikleri dikkate alınarak üzerine gelebilecek muhtemel yükleri taşıyabilecek kapasitede olması.

b) Gerekli her türlü ekipman ve malzeme dikkate alınarak çalışanların işlerini yaparken rahatça hareket edebilecekleri genişlikte olması.

c) Platformda ve platform birimleri ile iskele düşey elemanları arasında boşluk bulunmaması.

ç) Hareket etmeyecek şekilde iskele sistemine sabitlenmiş ve çalışanların güvenli geçişine izin verecek şekilde yerleştirilmiş olması.

d) Güvenli çalışmayı sağlayacak şekilde kaymaz olması.

10- İskeleler aşağıda belirtilen durumlarda işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişi tarafından kontrole tabi tutulur. Hazırlanan kontrol raporu sonucunda sadece güvenli olduğu tespit edilen iskelelerde çalışma yapılır;

a) Kullanılmaya başlanmadan önce,

b) Haftada en az bir kez,

c) Üzerinde değişiklik yapıldığında,

ç) Belli bir süre kullanılmadığında,

d) Sismik sarsıntı, kuvvetli rüzgârlar gibi olumsuz hava şartlarına veya denge ve sağlamlığını etkileyebilecek diğer koşullara maruz kaldığında.

11- İskeleler yük sınıfına uygun olarak kullanılır ve taşıyabilecekleri azami ağırlıkları gösteren levhalar iskele üzerine uygun ve görülebilir şekilde yerleştirilir.

12- Cephe iskelesinin  file, branda, levha veya aynı işlevi görebilecek benzeri iskele örtüsü ile kaplanması halinde, yapı ile iskele arasındaki ankraj sayısının rüzgâr yükü dikkate alınarak üretici talimatları doğrultusunda artırılması sağlanır.

13- Vinç ve diğer hareketli ekipmanların kullanımı sırasında, ekipman bileşenleri veya yüklenen malzemenin iskele üzerine düşmemesi ve iskeleye çarpmaması için gerekli tedbirler alınır.

14- Çelik ve alüminyum alaşımlı cephe iskelelerinin uygun ve yeterli şekilde topraklanması sağlanır. Birbirinden bağımsız iskele sistemleri ayrı ayrı topraklanır.

Ekipman Bileşenleri

15- İskelelerdeki bütün bileşenlerin, kullanım amacına uygun olarak yeterli dayanım ve boyutlarda olması, bu bileşenlerin kullanım esnasında kendiliğinden yatay veya düşey yönde hareket etmemesi ve yerinden çıkmaması sağlanır.

16- Cephe iskelelerinin ayaklarında sabit veya düşeyliği ayarlanabilir taban plakaları ve yumuşak zeminlerde yükü dağıtmak için taban plakaları altlarında uygun malzemeden yapılmış altlıklar kullanılır. Taban plakalarının alanının en az 150 cm2 olması ve düşeyliği ayarlanabilir taban plakalarının en az 20 santimetre ayar kapasitesine sahip olması sağlanır. Sağlam olmayan ve uygunsuz malzemeler destek parçası olarak kullanılmaz.

17- Çalışma platformuna güvenli erişim sağlanması için merdiven sistemleri kullanılır.

Korkuluk ölçüleri18- Çalışanların düşmeye karşı korunması ve malzeme düşmesinin önlenmesi amacıyla cephe iskelesi çalışma platformu kenarlarında aşağıdaki bileşenlerden oluşan yan koruma bulunur:

a) En üst yüzeyi çalışma platformu seviyesinden en az bir metre yukarıda olacak şekilde yerleştirilmiş ana korkuluk.

b) Ana korkuluk ile topuk levhası arasına yerleştirilen bir veya daha fazla ara korkuluk veya bir çerçeve ya da ana korkuluğun üst kenarının oluşturduğu çerçeve veya ızgara korkuluktan oluşan ara yan koruma.

c) En üst yüzeyi çalışma platformu seviyesinden en az 15 santimetre yukarıda olacak şekilde platforma bitişik olarak yerleştirilmiş topuk levhası.

19- Yan koruma bileşenleri arasındaki açıklıklar, 47 santimetre çapında bir küre geçmeyecek şekilde olur.

Kurulum ve Söküm

20- Kurulum ve söküm işlemleri; kurma, kullanma ve sökme planı, üretici talimatları ve teknik detaylar dikkate alınarak yapılır.

21- Olumsuz hava koşullarından kaynaklı riskler nedeniyle güvenli çalışma ortamının sağlanamadığı durumlarda kurulum ve söküm işlemleri yapılmaz.

22- Kurulum öncesinde iskele sisteminin bileşenleri kontrol edilir. Hasar görmüş bileşenler kullanılmaz.

23- Cephe iskeleleri, iskelenin kendi ağırlığı ve üzerinde çalışanlar ile yapı malzemeleri ve ilgili ekipmanların yüklerini rahatlıkla karşılayabilen stabil bir zemin üzerine kurulur ve kurulum öncesi çevre ve hava koşulları dikkate alınır.

24- Cephe iskelelerinin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait düşey ve yatay elemanlar eksiksiz olarak kullanılır ve sistem üretici talimatları doğrultusunda yeterli sayıda çapraz elemanlarla veya standartta belirtilen diğer kuşaklama metotlarıyla takviye edilir.

25- Cephe iskeleleri yapıya mümkün olduğunca yakın kurulur, bunun mümkün olmadığı durumlarda çalışanların yapı ile cephe iskelesi arasından düşmelerini önleyici tedbirler alınır.

26- Cephe iskelesinin hareket etmemesi, çökme veya devrilmenin önlenmesi için uygun ankraj elemanları aracılığıyla üretici talimatları dikkate alınarak iskelenin sabitlenmesi sağlanır. En alt seviyedeki ankrajlar, taban plakasından her durumda en fazla dört metre yükseklikte olacak şekilde yerleştirilir.

27- Cephe iskelesinin yapının devam eden diğer cepheleri boyunca kurulması halinde, iskelenin sürekli olacak ve yapının köşelerini tam kapatacak şekilde olması sağlanır. Bunun uygulanamadığı durumlarda geçişler güvenli şekilde yerleştirilmiş geçitler aracılığıyla sağlanır.

28- Geçitlerin en az 60 santimetre genişliğinde olması ve düşmeye karşı yan korumasının bulunması sağlanır. Geçitlere malzeme yerleştirilmez.

2024 Aralık A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre cephe iskelelerinin ayaklarındaki taban plakalarının alanı en az kaç cm2 olmalıdır?

A) 10

B) 50

C) 100

D) 150

E) 300

Cevap D

2023 Mayıs A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre; cephe iskelesi çalışma platformu kenarında bulunan yan koruma bileşenleri arasındaki açıklıklar, en az kaç cm çapında bir küre geçmeyecek şekilde olur?

A) 60

B) 47

C) 39

D) 23

E) 15

Cevap B

2023 Mayıs A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre, yapı işlerinde kullanılan cephe iskelelerinin üzerinde bulunan çapraz elemanların birincil kullanım amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Malzeme düşmesini önlemek

B) Malzeme istifini kolaylaştırmak

C) İskeleye çıkılmasını kolaylaştırmak

D) İskelenin dayanıklılığını artırmak

E) İskele elemanlarının ankrajını kolaylaştırmak

Cevap D

2022 Mayıs –A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre, ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinin file, branda, levha vb. iskele örtüleriyle kaplanması hâlinde aşağıdakilerden hangisinin yapılması sağlanmalıdır?

A) Kaplama üzerine gözlem amaçlı boşluklar açılması

B) Yapı ile iskele arasındaki ankraj sayısının rüzgâr yükü dikkate alınarak artırılması

C) Kaplamanın üzerine ek güvenlik işaretleri konulması

D) Kaplama üzerine ışıklandırma yapılması

E) Düşmeye karşı ilave önlemler alınması

Cevap B

2020 Kasım – A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre cephe iskelelerinde en alt seviyedeki ankrajlar, taban plakasından en fazla kaç metre yükseklikte olacak şekilde yerleştirilir?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5

Cevap D

2021 Mayıs –C Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre; ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri için alınması gereken genel tedbirlerle ilgili,

I. Güvenli bir şekilde desteklenmesi, yatay ve düşey kuvvetlere karşı uygun şekilde sabitlenmesi gerekir.

II. Platformda ve platform birimleri ile iskele düşey elemanları arasında boşluk bulunmamalıdır.

III. Korozyona karşı uygun malzeme kullanılması gerekir.

IV. İskelelerde görülen kusurların derhâl giderilerek zayıf kısımların güçlendirilmesi gerekir.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A) I ve IV

B) II ve III

C) III ve IV

D) I, II ve III

E) I, II, III ve IV

Cevap E

2019-MAYIS-A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre cephe iskelelerine ait kurma kullanma ve sökme planının asgari olarak içermesi gereken hususlar arasında aşağıdakilerin hangisine ilişkin bilgiler yer almaz?

A) İskelenin kurulacağı zeminin koşulları, yaya ve araç trafiği, kazılar ile mevcut enerji hatlarına mesafesi gibi çalışma alanının özellikleri

B) İskelenin sağlamlık ve dayanıklılık hesaplarının kim tarafından yaptırıldığı

C) Çalışma boyunca ilgili yapı malzemeleri ve iş ekipmanlarının güvenli bir şekilde taşınması

D) İskele de kullanılacak sağlık ve güvenlik işaretlerinin yerleri

E) Acil durum kurtarma prosedürleri ile müdahale ekip ve ekipmanları

Cevap B

2018-MAYIS-C Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre iskeleler, belli durumlarda işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişi tarafından kontrole tabi tutularak iskelelerle ilgili özel tedbirlerde belirtilen hususları içeren kontrol raporu hazırlanır ve rapor sunucunda sadece güvenli olduğu tespit edilen İskelelerde çalışma yapılır.

 

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi iskelelerin kontrole tabi tutulması gereken durumlardan biri değildir?

A) Sismik sarsıntıya maruz kalması

B) Üzerinde değişiklik yapılması

C) Belli bir süre kullanılmaması

D) Kuvvetli rüzgâra maruz kalması

E) Kullanımı sonrası

Cevap E

2018-MAYIS-C Çıkmış Soru

Açık mekânlardaki çalışma yerlerinde bulunan iskelelerde geçiş amacıyla en az kaç cm genişliğinde geçitler kullanılır?

A) 40

B) 50

C) 60

D) 70

E) 80

Cevap C

2018-ARALIK-C Çıkmış Soru

Açık mekânlarda yapı işlerinde kullanılan iskelelerin tasarlanması, imal edilmesi ve kurulmasında iş sağlığı ve güvenliği açısından,

I. Kendiliğinden hareket etmemelidir.

II. Stabilitesi bozulmayacak şekilde olmalıdır.

III. Çökmeyecek şekilde olmalıdır.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve II

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap E

2018-ARALIK-A ve B Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre, aşağıdakilerden hangisi levhalar üzerine yazılarak iskelelerin uygun ve görülebilir yerlerine asılır?

A) İskelenin taşıyabileceği azami ağırlık

B) İskelede çalışabilecek kişi sayısı

C) İskelede geçiş amacıyla kullanılan geçidin genişliği

D) İskelenin sağlamlık ve dayanıklılık hesapları

E) İskelenin kurma, kullanma ve sökme planı

Cevap A

2016-Aralık-B Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği’ne göre iskelelerin, işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişi tarafından kontrole tabi tutulacağı sıklık aşağıdakilerden hangisidir?

A) İlk ayda en az bir kez

B) Ayda en az bir kez

C) Üç haftada en az bir kez

D) İki haftada en az bir kez

E) Haftada en az bir kez

Cevap E

2016-NİSAN-B Çıkmış Soru

Yapı işlerinde kullanılan iskelelerin periyodik kontrolleriyle ilgili,

I. Standartlarda aksi belirtilmemişse azami kontrol periyodu 6 aydır.

II. Standartlarda aksi belirtilmemişse azami kontrol periyodu 1 yıldır.

III. Periyodik kontroller inşaat mühendisi veya teknikeri tarafından yapılabilir.

IV. Periyodik kontroller makine mühendisi veya teknikeri tarafından yapılabilir.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A) I ve III           B) II ve III         C) II ve IV

D) I, III ve IV      E) II, III ve IV

Cevap D

2015-Aralık-C Çıkmış Soru

İskele sistemlerinde dikey yaşam hattı sayısı aşağıdakilerden hangisine bağlı kalınarak oluşturulur?

A) Bağlantı aparatı sayısı

B) Tam vücut kemeri sayısı

C) Halat sonu sınır anahtarları sayısı

D) Çalışan sayısı

E) Halat sayısı

Cevap D

B) Geçici Kenar Koruma Sistemleri (Korkuluk Sistemleri) için Asgari Şartlar

Genel esaslar

1- Yapı işlerinde TS EN 13374 standardına uygunluk belgesi olan geçici kenar koruma sistemleri kullanılır ve yapılan işe uygun sınıf ve tipte geçici kenar koruma sistemi seçilir.

2- Geçici kenar koruma sisteminin temininde, üretici firmanın standarda uygunluk belgesinin yapı alanında kullanılması planlanan sistem sınıfı ve tipini kapsayıp kapsamadığı kontrol edilir. Geçici kenar koruma sistemi, standarda uygunluk belgesinde belirtilen sistem sınıfı ve tipine uygun olmayan yerlerde kullanılmaz.

3- Geçici kenar koruma sisteminin standarda uygunluk belgesinin üretici onaylı sureti ve üretici tarafından sağlanan kullanım ve bakım talimatlarını içeren el kitabı yapı alanında bulundurulur.

4- Geçici kenar koruma sistemlerinin yüksekten düşme riskinin bulunduğu;

a) Kat döşeme kenarlarının çevresinde,

b) Asansör, merdiven, baca, şaft, aydınlatma boşlukları gibi döşemelerde süreksizlik meydana getiren boşlukların çevresinde,

c) Yapı elemanları arasında süreksizlik meydana getiren pencere ve benzeri boşluklarda,

ç) Kat merdiveni kenarlarında,

d) Çatı kenarlarında ve özellikle çatılarda bulunan kırılgan yüzeylerin çevresinde,

e) Kalıp çalışmalarında (perde, kolon, tabliye imalatı vb.) çalışma alanının çevresinde,

f) Seviye farkı bulunan, uygulanabilir diğer çalışma alanlarında

Kullanılması sağlanır. Bu sistemlerin kullanımının uygulanabilir olmadığı veya daha etkili bir toplu koruma tedbirinin uygulanmasının mümkün olduğu durumlarda düşmeye karşı koruma diğer tedbirlerle sağlanır.

5- Geçici kenar koruma sistemleri arasında ve bu sistemler ile yapı elemanları arasında açıklık bulunmaması sağlanır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda topuk levhasının kesintisiz olması koşuluyla, bu boşluğun 12 santimetreyi geçmemesi sağlanır.

6- Geçici kenar koruma sistemi yakınında merdiven, iskele ya da benzeri yükseltilmiş bir platform üzerinde çalışma yapılması durumunda düşmeye karşı ilave tedbirler alınır.

7- Geçici kenar koruma sistemleri aşağıdaki durumlarda kontrol edilir ve kontrol sonucu tespit edilen uygunsuzluklar gerekli tedbirler alınarak derhal giderilir:

a) Kurulum sonrasında.

b) Haftada en az bir kez olmak üzere düzenli aralıklarla.

c) Üzerinde bir değişiklik yapıldığında.

ç) Sismik sarsıntı, kuvvetli rüzgârlar gibi olumsuz hava şartlarına veya denge ve sağlamlığını etkileyebilecek diğer koşullara maruz kaldığında.

8- İstiflenen bileşenlerin korozyona karşı korunması için gerekli önlemler alınır.

9-Yapı malzemelerinin geçici kenar koruma sistemine yük oluşturacak şekilde bırakılması önlenir.

Sınıflandırma ve tipler

Korkuluk gösterimiKorkuluk çeşitleri

α: Çalışma Yüzey Açısı

H1: Çalışma Yüksekliği

Örneğin bir çatıda, çatının yüksekliği çalışma yüksekliği kabul edilir

10- Mevcut çalışma alanları ve bağlantı (sabitleme) koşulları dikkate alınarak, TS EN 13374 standardında yer alan üç sınıftan ve dokuz tipten en uygun olan geçici kenar koruma sistemi seçilir.

11- Sınıf A geçici kenar koruma sistemleri; çalışma yüzey açısının 10°’den az olduğu alanlarda kullanılır.

12- Sınıf B geçici kenar koruma sistemleri;

a) Herhangi bir düşme yüksekliği kısıtlaması olmaksızın çalışma yüzeyi açısının 30°’den az olduğu alanlarda veya

b) Düşme yüksekliğinin iki metreden az ve çalışma yüzeyi açısının 60°’den az olduğu alanlarda

kullanılır.

13- Sınıf C geçici kenar koruma sistemleri;

a) Herhangi bir düşme yüksekliği kısıtlaması olmaksızın çalışma yüzeyi açısının 30° ile 45° arasında olduğu alanlarda veya

b) Düşme yüksekliğinin beş metreden az ve çalışma yüzeyi açısının 45° ile 60° arasında olduğu alanlarda

kullanılır.

14- Geçici kenar koruma sistemleri aşağıda belirtilen durumlarda kullanılmaz ve düşmeye karşı koruma diğer tedbirlerle sağlanır:

a) Çalışma yüzeyi açısının 60°’den fazla olduğu alanlarda.

b) Düşme yüksekliğinin beş metreden fazla ve çalışma yüzeyi açısının 45°’den fazla olduğu alanlarda.

AC dikey çizgisi ile yüzeye dik olan BC çizgisi arasında olacak şekilde 15- Sınıf A ve Sınıf B geçici kenar koruma sistemlerinin, çalışma yüzeyine dik doğrultudan dışarıya veya içeriye doğru 15°’den fazla sapmayacak şekilde konumlandırılması sağlanır.

16- Sınıf C geçici kenar koruma sistemlerinin, Şekil ’de yer alan AC dikey çizgisi ile yüzeye dik olan BC çizgisi arasında olacak şekilde konumlandırılması sağlanır.

Ekipman bileşenleri

17- Geçici kenar koruma sistemleri; ana korkuluk, ara korkuluk veya ara koruma ile topuk levhasından oluşur. 

18- Ara koruma; ana korkuluk ile çalışma yüzeyi arasında yer alan tel örgü bariyer, ağ veya benzeri bileşenlerden oluşur.

19- Geçici kenar koruma sistemlerinde;

a) Ana korkuluğun üst noktasının, çalışma yüzeyine dik mesafesinin en az bir metre olması sağlanır.

b) Topuk levhasının üst noktasının, çalışma yüzeyine dik mesafesinin en az 15 santimetre yüksekliğinde olması sağlanır ve topuk levhası platforma bitişik şekilde yerleştirilir.

20- Sınıf A geçici kenar koruma sistemlerinde;

a) Ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhası arasındaki açıklıklar 47 santimetreden fazla olamaz.

b) Ara korkuluk yerine düşey elemanların kullanılacağı durumlarda bu elemanların arasındaki açıklıklar 25 santimetreden fazla olamaz.

Kenar Korkuluk Ölçüleri

21- Sınıf B geçici kenar koruma sistemlerindeki yatay veya düşey açıklıklardan en az biri 25 santimetreden fazla olamaz.

22- Sınıf C geçici kenar koruma sistemlerindeki yatay veya düşey açıklıklardan en az biri 10 santimetreden fazla olamaz.

23- Ara koruma olarak kullanılacak güvenlik ağları TS EN 1263-1 standardına uygun olur.

24- Ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhalarının ahşap olduğu Sınıf A geçici kenar koruma sistemlerinde;

a) Ahşap malzemelerin en az C16 dayanım sınıfında olması,

b) Ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhaları kesitlerinin nominal ölçüleri ile dikmeler arası mesafenin, üretici tarafından TS EN 13374 standardına göre yapılan statik yükleme testleri sonucunda belirlenen boyutlarda olması

sağlanır.

25- Çatlaklar ve kesikler bulunduran, çürük, kesit kaybına uğramış ve benzeri ahşap kusurları içeren ahşap malzemeler geçici kenar koruma sisteminde kullanılmaz.

Kurulum ve söküm

26- Kurulum ve söküm işlemleri, üretici talimatları ve teknik detaylar dikkate alınarak yapılır.

27- Geçici kenar koruma sistemlerinin kurulum ve sökümünün, konuyla ilgili güvenli çalışma yöntemleri hakkında eğitim almış çalışanlarca yapılması sağlanır.

28- Dikmeler kelepçeleme, vidalama veya benzeri güvenli yöntemler ile sağlam ve çalışma çevresine uygun aparatlar kullanılarak sabitlenir.

29- Kurulum öncesinde geçici kenar koruma sistemlerinin bileşenleri kontrol edilir. Hasar görmüş bileşenler kullanılmaz.

30- Geçici kenar koruma sistemi ve bütün bileşenlerin, kullanım esnasında kendiliğinden yatay veya düşey yönde hareket etmeleri ya da yerinden çıkmaları engellenir.

2024 Aralık C Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre bir Sınıf B geçici kenar koruma sisteminde yatay açıklıklar 35 cm ise düşey açıklıklar en fazla kaç cm olabilir?

A) 5

B) 15

C) 25

D) 35

E) 45

Cevap C

2023 Aralık A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre yapı işlerinde kullanılan sütunlu çalışma platformlarının yapı yüzeyi ile arasındaki açıklık 35 cm ise korkuluk en az kaç cm yüksekliğinde olmalıdır?

A) 30

B) 40

C) 50

D) 60

E) 70

Cevap E

Yapı İşlerinde Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama Rehberi’ne göre şekilde M harfiyle gösterilen bileşenin üst yüzeyi ile çalışma yüzeyi arasında ölçülen dikey mesafe en az kaç cm olmalıdır?

A) 10

B) 15

C) 25

D) 35

E) 50

Cevap B

2023 Aralık- B Çıkmış Sorular

Yapı işlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre Sınıf A geçici kenar koruma sistemleri, çalışma yüzeyine dik doğrultudan dışarıya veya içeriye doğru kaç dereceden fazla sapmayacak şekilde konumlandırılır?

A) 5

B) 10

C) 15

D) 20

E) 25

Cevap C

2022 Aralık –B Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre; Sınıf A geçici kenar koruma sistemleri, çalışma yüzey açısının en fazla kaç dereceye kadar olduğu alanlarda kullanılır?

A) 10

B) 15

C) 20

D) 25

E) 30

Cevap A

2022 Mayıs –B/C Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre; sınıf A geçici kenar koruma sistemlerinde, ara korkuluk yerine düşey elemanların kullanılacağı durumlarda bu elemanların arasındaki açıklıklar en fazla kaç cm olabilir?

A) 20

B) 25

C) 30

D) 35

E) 40

Cevap B

2022 Aralık –C Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre, düşme yüksekliği 3 metre olan bir inşaatta geçici kenar koruma sistemlerinin kullanılabilmesi için çalışma yüzey açısı en fazla kaç derece olabilir?

A) 30

B) 45

C) 50

D) 60

E) 75

Cevap D

2021 Mayıs –A/B/C Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre Sınıf A geçici kenar koruma sistemlerinde; ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhası arasındaki açıklıklar kaç santimetreden fazla olamaz?

A) 15

B) 25

C) 32

D) 37

E) 47

Cevap E

2021 Mayıs -A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre, geçici kenar koruma sistemleri arasında ve bu sistemler ile yapı elemanları arasındaki açıklığın giderilemediği durumlarda, topuk levhasının kesintisiz olması koşuluyla bu boşluk en fazla kaç santimetre olabilir?

5

10

12

15

20

Cevap C

2021 Aralık –A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde Yüksekte Yapılan Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama Rehberi’ne göre, şekilde K harfiyle gösterilen ana korkuluğun üst yüzeyinin çalışma yüzeyinden en az kaç cm yukarıda olacak şekilde yerleştirilmesi gerekir?

A) 50

B) 75

C) 100

D) 125

E) 150

Cevap C

2020 Kasım – B Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre geçici kenar koruma Sistemleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Sınıf A geçici kenar koruma sistemleri, çalışma yüzeyi açısının 10° den az olduğu alanlarda kullanılır. B) Sınıf B geçici kenar koruma sistemleri, düşme yüksekliğinin bir metreden az ve çalışma yüzeyi açısının 45° den az olduğu alanlarda kullanılır.

C) Sınıf A ve Sınıf B geçici kenar koruma sistemlerinin, çalışma yüzeyine dik doğrultudan dışarıya veya içeriye doğru 150’den fazla sapmayacak şekilde konumlandırılması sağlanır.

D) Sınıf C geçici kenar koruma sistemleri, herhangi bir düşme yüksekliği kısıtlaması olmaksızın çalışma yüzeyi açısının 30° ile 45° arasında olduğu alanlarda kullanılır.

E) Düşme yüksekliğinin beş metreden fazla ve çalışma yüzeyi açısının 45° den fazla olduğu alanlarda geçici kenar koruma sistemleri kullanılamaz.

Cevap B

2020 Kasım-C Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre Sınıf A geçici kenar koruma sistemlerinde; ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhası arasındaki açıklıklar kaç santimetreden fazla olamaz?

A) 15

B) 25

C) 32

D) 37

E) 47

Cevap E

2019-ARALIK-A Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre sütunlu çalışma platformlarının, ana platform ve platform uzatmaları yapıya bakan kenarı dışındaki tüm kenarlarında, topuk levhası ve ana korkulukla arasındaki açıklık en fazla kaç cm olacak şekilde ara korkuluk bulunur?

A) 15

B) 30

C) 50

D) 60

E) 80

Cevap C

2019-ARALIK-B Çıkmış Soru

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerin hangisinde düşmeye karşı koruma, geçici kenar koruma sistemleri dışında bir tedbirle sağlanır?

A) Çalışma yüzey açısının 10° den az olduğu alanlar

B) Herhangi bir düşme yüksekliği kısıtlaması olmaksızın çalışma yüzeyi açısının 30° den az olduğu alanlar C) Düşme yüksekliğinin beş metreden fazla ve çalışma yüzeyi açısının 45° den fazla olduğu alanlar

D) Düşme yüksekliğinin beş metreden az ve çalışma yüzeyi açısının 45° ile 60° arasında olduğu alanlar

E) Herhangi bir düşme yüksekliği kısıtlaması olmaksızın çalışma yüzeyi açısının 30° ile 45° arasında olduğu alanlar

Cevap C

2017-ARALIK-B Çıkmış Soru

Yüksekte çalışmalarda kullanılacak olan korkuluklarda, platformdan en az ne kadar yükseklikte ana korkuluk bulunması sağlanır?

A) 1,5 metre

B) 1 metre

C) 80 santimetre

D) 60 santimetre

E) 47 santimetre

Cevap B

2017-Aralık-C Çıkmış Soru

Yüksekte yapılan çalışmalarda kullanılacak olan korkuluklarda bulunması gereken platforma bitişik topuk levhasının yüksekliği en az kaç santimetre olmalıdır?

A) 5

B) 8

C) 10

D) 15

E) 20

Cevap D

Scroll to Top