Kaldırma Ekipmanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Kaldırma-Taşıma-İstifleme

Kaldırma:

Ağır yüklerin, taşınması sırasında çalışanlar çeşitli iş kazalarına, bel ve eklem sakatlanmalarına ve sağlık sorunlarına maruz kalmaması için yapılmış gerekli araç ve cihazlar kullanılmasıdır.

Taşıma:

Her türlü hammadde ve ambalajlı, ambalajsız ürünün bir noktadan birçok noktaya taşınması, yükseklik kazandırılması, konum ve pozisyonunun değiştirilmesine yönelik taşıma sistemleri kullanılmaktadır.

İstifleme:

Hacmi dikey yönde kullanmak amacıyla malzemelerin üst üste yığılmasıdır.

Özel Risk Taşıyan Ekipmanlar (İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

İş Ekipmanları

Özel Risk Taşıyan İş Ekipmanı Nedir?

Tehlikelerin teknik önlemlerle tam olarak kontrol altına alınamadığı iş ekipmanını ifade eder.

Özel risk taşıyan iş ekipmanlarının kullanılmasında aşağıdaki önlemler alınır.

  • İş ekipmanı, sadece o ekipmanı kullanmak üzere görevlendirilen kişilerce kullanılır.
  • Bu ekipmanların tamiri, tadili, kontrolü, bakımı ve hizmete alınması bu işleri yapmakla özel olarak görevlendirilen kişilerce yapılır.

 Ek 1 Özel tipteki iş ekipmanında bulunacak asgari ek gerekler

(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

Üzerinde çalışan bulunan iş ekipmanı, ekipmanın bir yerden bir yere götürülmesi sırasında tekerleklere veya paletlere takılma veya temas etme riski de dahil çalışanlar için oluşabilecek bütün riskleri azaltabilecek uygun sistemlerle donatılır.

İş ekipmanının çekicisi ile çekilen ekipman veya aksesuarları ya da yedekte çekilen herhangi bir nesnenin, birbirine çarpma veya sıkışma riskinin bulunduğu durumlarda, bu ekipmanlar çarpma ve sıkışmayı önleyecek koruyucularla donatılır.

  • Çarpma veya sıkışma riski önlenemiyorsa, çalışanların olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemler alınır.
  • İş ekipmanının hareketli kısımları arasında enerji aktarımını sağlayan kısımların yere teması nedeniyle hasar görmesi veya kirlenmesine karşı önlem alınır.

Üzerinde çalışan bulunan hareketli iş ekipmanı, normal çalışma koşullarında devrilme riskine karşı;

a) Cihaz bir çeyrekten (90 derecelik açı) fazla dönmeyecek şekilde yapılmış olur veya

b) Bir çeyrekten fazla dönüyorsa, üzerinde bulunan çalışanın etrafında yeterli açıklık bulunur veya

c) Aynı etkiyi sağlayacak başka koruyucu yapı veya sistem bulunur.

  • Bu koruyucu yapı veya sistem iş ekipmanının kendi parçası olabilir.
  • Çalışma sırasında iş ekipmanı sabitleniyorsa veya iş ekipmanının, devrilmesi mümkün olmayacak şekilde tasarımı yapılmışsa koruyucu yapı veya sistemler gerekmez.
  • İş ekipmanında; devrilmesi halinde, üzerinde bulunan çalışanın ekipman ile yer arasında sıkışarak ezilmesini önleyici koruyucu yapı veya sistem bulunur.

Üzerinde bir veya daha fazla çalışanın bulunduğu forkliftlerin devrilmesinden kaynaklanan risklerin azaltılması için;

  1. a) Sürücü için kabin bulunur veya
  2. b) Forklift devrilmeyecek yapıda olur veya
  3. c) Forkliftin devrilmesi halinde, yer ile forkliftin belirli kısımları arasında taşınan çalışanlar için, yeterli açıklık kalmasını sağlayacak yapıda veya
  4. d) Forklift, devrilmesi halinde sürücünün forkliftin parçaları tarafından ezilmesini önleyecek yapıda olur.

2023 Aralık A

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde üzerinde çalışan bulunan forkliftlerin devrilmesinden kaynaklanan risklerin azaltılması için sayılan alternatifler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Sürücü için kabin bulunur.

B) Forklift devrilmeyecek yapıda olur.

C) Devrilmesi hâlinde yer ile forkliftin belirli kısımları arasında taşınan çalışanlar için yeterli açıklık kalmasını sağlayacak yapıda olur.

D) Devrilmesi hâlinde sürücünün forkliftin parçaları tarafından ezilmesini önleyecek yapıda olur.

E) Devrilmesi hâlinde uzaktan algılama sağlayacak bir uyarı sistemi olur.

Cevap E

Kendinden hareketli iş ekipmanı hareket halinde iken kişiler için risk oluşturuyorsa aşağıdaki şartları sağlar:

Yetkisiz kişilerce çalıştırılmasını önleyecek donanım bulunur.

Aynı anda hareket eden birden fazla elemanı bulunan iş ekipmanında bu elemanların çarpışmasının etkilerini en aza indirecek önlemler alınır.

İş ekipmanında frenleme ve durdurma donanımı bulunur. Güvenlik şartları gerektiriyorsa, ayrıca bu donanımın bozulması halinde otomatik olarak devreye giren veya kolayca ulaşılabilecek şekilde yapılmış acil frenleme ve durdurma sistemi bulunur.

Sürücünün görüş alanının kısıtlandığı durumlarda, güvenliğin sağlanması için görüş alanını iyileştirecek uygun yardımcı araçlar kullanılır.

Gece veya karanlık yerlerde kullanılmak üzere tasarımlanmış iş ekipmanında, yapılan işi yürütmeye uygun ve çalışanların güvenliğini sağlayacak aydınlatma sistemi bulunur.

Çalışanları etkileyebilecek yangın çıkma tehlikesi olan iş ekipmanının kendisinin veya yedekte taşıdığı ekipmanın kullanıldığı yerin hemen yakınında yangın söndürme cihazları bulunmuyorsa, bu ekipmanlarda yeterli yangın söndürme cihazları bulunur.

Uzaktan kumandalı iş ekipmanının, kontrol sınırlarının dışına çıkması halinde otomatik olarak hemen duracak şekilde olması gerekir.

Uzaktan kumandalı iş ekipmanı, normal şartlarda çarpma ve ezilme tehlikelerine karşı korunaklı olur, bunun sağlanamadığı hallerde diğer uygun araçlarla çarpma riski kontrol altına alınır.

İş ekipmanı hareket halindeyken ekipmanın kör noktalarına herhangi bir kişinin yaklaşması engellenir.

Bunun sağlanamadığı durumlarda nesne algılayıcı sistemler veya uyarı sistemleri kullanılır.

Bu da sağlanamıyorsa işaretçi kullanılır, etrafta bulunan kişilerle koordinasyon sağlanır veya çalışma alanına kimsenin girmesine müsaade edilmez.

Ek 1 Yük kaldırmada kullanılan iş ekipmanı ile ilgili hükümler

(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

Yük kaldırma ekipmanı kalıcı olarak kurulduğunda, özellikle kaldırılan yük ve montaj veya bağlantı noktalarındaki gerilmeler dikkate alınarak ekipmanın mukavemet ve kararlılığı sağlanır.

Yüklerin kaldırılması için kullanılan makinelerde, kaldırılabilecek maksimum yük açıkça görünecek şekilde işaretlenir, makinenin değişik şekillerde kullanımında da maksimum yükü gösteren levhalar veya işaretler bulunur.

Kaldırma için kullanılan aksesuarlar da güvenli kullanım için gereken özelliklerini gösterecek şekilde işaretlenir.

İnsan kaldırmak ve taşımak için tasarlanmamış iş ekipmanları, amacı dışında kullanımını önlemek için uygun bir şekilde ve açıkça işaretlenir.

Sabit olarak kurulacak iş ekipmanı, yükün;

a) Çalışanlara çarpması,

b) Tehlikeli bir şekilde sürüklenmesi veya düşmesi,

c) İstem dışı kurtulması,

Riskini azaltacak şekilde tesis edilir.

Çalışanları kaldırma veya taşımada kullanılan iş ekipmanlarında;

a) Taşıma kabininin düşme riski uygun araçlarla önlenir,

b) Kullanıcının kendisinin kabinden düşme riski önlenir,

c) Özellikle cisimlerle istenmeyen temas sonucu, kullanıcının çarpma, sıkışma veya ezilme riski önlenir,

ç) Herhangi bir olay neticesinde kabin içinde mahsur kalan çalışanların tehlikeye maruz kalmaması ve kurtarılması sağlanır.

Şayet, çalışma yerinin özelliği ve yükseklik farklılıklarından dolayı taşıma kabininin düşme riski, alınan güvenlik önlemlerine rağmen önlenemiyorsa, emniyet katsayısı daha yüksek güvenlik halatı ile teçhiz edilip, her çalışma günü kontrol edilir.

2017 Nisan B

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, aşağıdakilerden hangisi çalışanları kaldırma veya taşımada kullanılan iş ekipmanları ile ilgili asgari gereklerden biri değildir?

A) Taşıma kabininin düşme riski önlenemiyorsa her ay kontrol edilir.

B) Taşıma kabininin düşme riski, uygun araçlarla önlenir.

C) Kullanıcının kendisinin kabinden düşme riski önlenir.

D) Cisimlerle istenmeyen temas sonucu kullanıcının çarpma, sıkışma veya ezilme riski önlenir.

E) Herhangi bir olay neticesinde kabin içinde mahsur kalan çalışanların tehlikeye maruz kalmaması ve kurtarılması sağlanır.

Cevap A

Ek 2 Tüm iş ekipmanları için genel hükümler

(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

İş ekipmanları, bunları kullananlara ve diğer çalışanlara en az risk oluşturacak şekilde yerleştirilir, kurulur ve kullanılır. Bu amaçla, iş ekipmanının hareketli kısımları ile çevresinde bulunan sabit veya hareketli kısımlar arasında yeterli mesafe bulundurulur. Ayrıca iş ekipmanında kullanılan ya da üretilen enerjinin veya maddelerin güvenli bir şekilde temini ve uzaklaştırılması sağlanır.

İş ekipmanının kurulması veya sökülmesi, özellikle imalatçı tarafından verilen kullanma talimatı doğrultusunda güvenli koşullar altında yapılır.

Kullanımı sırasında yıldırım düşmesi ihtimali bulunan iş ekipmanı yıldırımın etkilerine karşı uygun araçlarla korunur.

Ek 2 Kendinden hareketli veya bir başka araç vasıtasıyla hareket edebilen iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili hükümler

(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

Kendinden hareketli iş ekipmanları, bu ekipmanların güvenli kullanımı ile ilgili uygun eğitim almış çalışanlar tarafından kullanılır.

İş ekipmanı bir çalışma alanı içinde hareket ediyorsa, uygun trafik kuralları ile hız sınırları konulur ve uygulanır.

Kendinden hareketli iş ekipmanının çalışma alanında, görevli olmayan çalışanların bulunmasını önleyecek gerekli düzenleme yapılır.

İşin gereği olarak bu alanda çalışan bulunması zorunlu ise, bu çalışanların iş ekipmanı nedeniyle zarar görmesini önleyecek uygun tedbirler alınır.

Mekanik olarak hareket ettirilen seyyar iş ekipmanlarında, iş ekipmanının üretim standardında veya kullanım kılavuzunda insan kaldırılabileceği açıkça belirtilmedikçe ve güvenliğin tam olarak sağlanamadığı durumlarda bu iş ekipmanıyla insan taşınmasına izin verilmez. Taşıma sırasında iş yapılması gerekiyorsa ekipmanın hızı gerektiği gibi ayarlanır.

Çalışma yerlerinde, çalışanlar için güvenlik ve sağlık riski yaratmayacak yeterli hava sağlanması şartıyla içten yanmalı motorlu seyyar iş ekipmanı kullanılabilir.

Ek 2 Yük kaldırmada kullanılan iş ekipmanı ile ilgili hükümler

(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

Yük kaldırmak için tasarlanmış seyyar veya sökülüp-takılabilir iş ekipmanlarının zemin özellikleri de dikkate alınarak öngörülen bütün kullanım şartlarında sağlam ve kararlı bir şekilde kullanılması sağlanır.

İnsanların kaldırılmasında sadece bu amaç için sağlanan iş ekipmanı ve aksesuarları kullanılır.

İnsan kaldırmak amacıyla üretilmemiş iş ekipmanı, sadece olağanüstü veya acil istisnai durumlarda, gerekli önlemleri almak ve gözetim altında olmak şartıyla insanların kaldırılmasında kullanılabilir.

Çalışanlar yük kaldırmak için tasarlanmış iş ekipmanı üzerindeyken, ekipmanın kumandası için her zaman görevli bir kişi bulunur. Kaldırma ekipmanındaki kişilerin güvenilir haberleşme imkânlarıyla herhangi bir tehlike halinde tahliye için güvenilir araçları bulunur.

Teknik zorunluluk olmadıkça kaldırılan yükün altında insan bulunmaması için gerekli tedbir alınır. Çalışanların bulunabileceği korunmasız çalışma yerlerinin üzerinden yük geçirilmez. Bunun mümkün olmadığı hallerde uygun çalışma yöntemleri belirlenir ve uygulanır.

Kaldırma aksesuarları, sapanın şekli ve yapısı dikkate alınarak, kaldırılacak yüke, kavrama noktalarına, bağlantı elemanlarına ve atmosfer şartlarına uygun seçilir. Kaldırmada kullanılan bağlantı elemanları kullanımdan sonra sökülmüyorsa, bunların özellikleri hakkında kullanıcıların bilgi sahibi olması için belirgin bir şekilde işaretlenir.

Kaldırma aksesuarları bozulmayacak veya hasar görmeyecek şekilde muhafaza edilir.

2016 Nisan C

Kaldırılacak yük

Kavrama noktaları

III. Atmosfer şartları

İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları dikkate alındığında, yük kaldırmada kullanılan iş ekipmanlarına ait kaldırma aksesuarları yukarıdakilerden hangilerine uygun olarak seçilmelidir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve II

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap E

Ek 2 Kılavuzsuz (askıda iken serbest olan) yükleri kaldırmakta kullanılan iş ekipmanı

(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

Çalışma alanları kesişen iki veya daha fazla kaldırma aracı ile kılavuzsuz yüklerin kaldırıldığı bir alanda, yüklerin ve kaldırma araçlarının elemanlarının çarpışmaması için gerekli önlemler alınır.

Kılavuzsuz yüklerin seyyar iş ekipmanı ile kaldırılmasında ekipmanın eğilmemesi, devrilmemesi ve eğer gerekiyorsa kaymaması veya yerinden oynamaması için gerekli tedbirler alınır. Bu önlemlerin tam olarak uygulanmasını sağlayacak kontroller yapılır.

Kılavuzsuz yükleri kaldırmakta kullanılan iş ekipmanının operatörü doğrudan veya gerekli bilgileri sağlayan yardımcı cihazlar vasıtasıyla yük yolunun tamamını göremiyorsa, operatöre yol gösterecek bu konuda eğitimli ve deneyimli bir kişi görevlendirilir. Çalışanları, yüklerin birbiriyle çarpışmasından kaynaklanan tehlikelerden korumak için gerekli organizasyonel önlemler alınır.

Yükün elle bağlanması veya çözülmesinin güvenle yapılabilmesi için özellikle iş ekipmanının kontrolü doğrudan ya da dolaylı olarak çalışanda bulunacak şekilde gerekli düzenleme yapılır.

Bütün yük kaldırma işleri çalışanların güvenliğini korumak için uygun şekilde planlanır ve gözetim altında yürütülür. Özellikle bir yük, kılavuzsuz yükleri kaldırmakta kullanılan iki veya daha fazla iş ekipmanıyla aynı anda kaldırılacaksa operatörler arasında eşgüdümü sağlayacak düzenleme yapılır ve uygulanır.

üKılavuzsuz yüklerin kaldırılmasında kullanılan iş ekipmanı, kendisini besleyen güç kaynağı tamamen veya kısmen kesildiğinde yükü askıda tutamıyorsa, ortaya çıkabilecek risklerden çalışanları korumak için uygun önlemler alınır. Tehlikeli bölgeye giriş engellenmedikçe veya yükün güvenli bir şekilde askıda kalması sağlanmadıkça askıdaki yük gözetimsiz bırakılmaz.

Hava şartlarının, güvenli kullanımı engelleyecek ve çalışanları tehlikeye maruz bırakacak şekilde bozulması halinde, kılavuzsuz yüklerin kaldırılması için tasarlanmış iş ekipmanlarının açık havada kullanılması durdurulur. Çalışanları riske atmamak için özellikle iş ekipmanının devrilmesini önleyecek tedbirler alınır.

2018 Mayıs C

İş sağlığı ve güvenliği açısından, yük kaldırmada kullanılan iş ekipmanlarıyla ilgili,

Acil durumlar da dâhil çalışanların kaldırılmasında kullanılmaz.

Çalışanlar yük kaldırmak için kullanılan iş ekipmanı üzerindeyken, ekipmanın kumandası için her zaman görevli bir kişi bulunmalıdır.

III. Teknik zorunluluk olmadıkça kaldırılan yükün altında insan bulunmaması için gerekli tedbir alınmalıdır.

Yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız I

B) Yalnız III

C) I ve II

D) II ve III

E) I, II, III

Cevap D

2018 Mayıs B

İmalatçı tarafından yetkilendirilmiş servisler

İşyeri tarafından görevlendirilmiş kişiler

III. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce akredite edilmiş komisyonlar

İş ekipmanlarının bakımları (günlük, haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık vb.) ilgili standartlarda belirlenen veya imalatçının belirlediği şekilde yukarıdakilerden hangileri tarafından yapılabilir?

A) Yalnız I

B) Yalnız III

C) I ve II

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap C

2017 Aralık C

Aşağıdakilerden hangisi kaldırma araçlarıyla yapılan İşlemlerde sağlık ve güvenlik işaretleri ile ilgili asgari gerekliliklerden biri değildir?

A) Kaldıracakları en ağır yükler, kabinlerin içinde veya dışında bilgilendirme işareti olarak belirtilir.

B) Kullanılan zil sesleri, aynı işyerinde çalışan tüm kaldırma araçları için aynı olmalıdır.

C) Ağır parçaların ekip hâlinde kaldırıldığı hâllerde, önceden belirtilen kodlanmış hareket ve işaretler kullanılmalıdır.

D) Bir kaldırma makinesinde birden çok çalışanın görevli bulunduğu hâllerde operatör, sadece yetkili işaretçi tarafından verilen dur işaretini yerine getirmelidir.

E) Araçlarda onarım yapılıyorsa, araçların üzerine ve uygun yerlere, onarım yapıldığına dair uyarı levhaları konulmalıdır.

Cevap D

2017 Nisan B

Tehlikeli bölgeye girişi engellemek

Yükün güvenli bir şekilde askıda kalmasını sağlamak

III. Kişisel koruyucu donanım kullanılmasını sağlamak Kılavuzsuz yüklerin kaldırılmasında kullanılan iş ekipmanı, kendisini besleyen güç kaynağı tamamen veya kısmen kesildiğinde yükü askıda tutamıyorsa yukarıdaki şartlardan hangileri yerine getirilmediği müddetçe askıdaki yük gözetimsiz bırakılmaz?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III

Cevap D

EKİPMANLAR

Taşıma

  • Tekerlekli taşıma
  • Raylı taşıma
  • Konveyörler (Transportörler)

Kaldırma Araçları

Vinçler:

Malzemeleri ve yükleri kaldırmak, yeni bir yöne dönerek veya hareket ederek aktarmak, yerlerini değiştirmek, yükleme, boşaltma işlerinde kullanılan makinelere vinç veya crane (kreyn) denir.

Vinçler düşey ve yatay hareketleri sayesinde genel anlamda her türlü yükün yerini değiştirebilen makinelerdir.

Forkliftler:

Forklift (istif makinesi), bir yükü çatallı kolları vasıtasıyla alıp kaldıran, belirli bir mesafeye taşımaya, yüklemeye veya taşıyıp istif etmeye yarayan, elektrik motoru ve/veya içten yanmalı motor ile tahrik edilen hareketli kaldırma makineleridir.

Transpaletler:

Kapalı alanlarda küçük yüklerin kaldırılıp taşınmasında kullanılan, forklift gibi bıçakları bulunan ancak yürüme tahrik sistemleri olmayan sadece kaldırma donanımları bulunan yardımcı iş makineleridir

Caraskal

Caraskalın yaygın kullanılmasının sebeplerinden biri de kaldırma kuvvetinin kaldırılan yükten daha az olmasıdır. Ancak bu durum fayda sağlamanın yanında bir dezavantajı da beraberinde getirir. Caraskallar yükü kaldırırken kaldırma kuvveti düşük olduğu için daha uzun bir sürede kaldırma işlemini gerçekleştirirler.

Hubzugopçuk

Zincirli çektirmeler hassas dişli kutusuna mevcuttur.

Şaryo

Vinçlerin ray üzerinde yürümesini sağlayan manuel şaryolardır.

Trifor

Yükü halat vasıtasıyla dikey yönde kaldıran –indiren ve taşıyan, halatın mengeneler aracılığıyla ve insan gücü uygulanarak bir kol vasıtasıyla tutulduğu veya hareket ettirildiği ekipmana trifor denir.

2021-MAYIS-A

Vinçlerin bakımında alınacak güvenlik tedbirleri kapsamında,

Vinç üzerinde yapılan bütün bakımlar, onarımlar ve tadilatlar bakım defterine kaydedilmelidir.

Vinç üzerine ve uygun yerlere, onarım ve bakım yapıldığına ilişkin uyarı levhaları konulmalıdır.

III. Yapılan onarımın bitiminde, bütün koruyucular yerlerine takılmalıdır.

Yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız I

B) Yalnız ||

C) I ve III

D) Il ve III

E) I, II ve III

Cevap E

Kaldırma Araçları Elemanları

Tamburlar

  • Kaldırma makinelerinin üzerine tel halat sarılan tamburların yanları halat fırlamalarını engelleyecek şekilde flanşlı olmalıdır.
  • Flanş genişliği sarılan halatın çapının 2,5 katı olmalıdır.
  • Halatın ucu tambura iyi bağlanmış olmalıdır.
  • Yük tutma elemanı en alt seviyede iken tambur üzerinde en az iki sarım halat kalmalıdır.
  • Tambur yivleri ile halat çapı birbirine orantılı olmalıdır.
  • Elektrikle çalışan kaldırma makinelerinde, alt ve üst sınır emniyet tertibatı olmalıdır.

Halatlar

Kaldırma araç ve makinelerinde çok sık olarak kaldırma ve bağlama (sapan) elemanı olarak muhtelif cins halatlar kullanılmaktadır.

Halatlar

  • Kendir halat,
  • Naylon Halat,
  • Fiber Halat,
  • Demir halat,
  • Çelik halatlar ve tel halat şeklinde sınıflandırılırlar.

Halatlarını Güvenlik Katsayıları

  • İp Halatlar güvenlik kat sayısı 3
  • Zincirlerde güvenlik kat sayısı 4
  • Çelik tel halatlarda güvenlik kat sayısı 5
  • Dokuma Halat ve Sapan güvenlik kat sayısı 7
  • Bir sapanı oluşturan ve sapanla birlikte kullanılan bütün metalik aksamlar güvenlik kat sayısı 4

Kancalar:

1.Kaldırma araçlarının kancalarının güvenlik katsayısı (taşıma   gücü),  taşıyacakları   yükün   en   az;  

  • El ile çalıştırılanlarda 3 katına,
  • Mekanik olarak çalışanlarda 4 katına,
  • Erimiş maden veya  yakıcı, aşındırıcı  (korozif) maddeler   gibi   tehlikeli   yükleri   taşıyanlarda   ise   5 katından fazla olmalıdır

2.Bu araç ve makinaların yük kancaları; demir, çelik veya  benzeri  malzemeden  yapılmış  olmalı,  yüklerin kurtulup düşmemeleri için güvenlik mandalı veya uygun güvenlik  sistemi olmalıdır. Güvenlik  mandalı olmadan çalışma yapılmamalıdır.

Makine Emniyet Yönetmeliğine göre, Çok bacaklı bir sapanın azami çalışma yükü;en zayıf bacağın çalışma katsayısı, bacak sayısı ve sapan konfigürasyonuna bağlı bir azaltma faktörü esas alınarak belirlenir,

2021-ARALIK-A

Bacak sayısı

En zayıf bacağın çalışma katsayısı

III. Sapan konfigürasyonu

Kaldırma aksesuarları ve bunların aksamlarında kullanılan çok bacaklı bir sapanın azami çalışma yükü yukarıdakilerden hangilerine bağlı bir azaltma faktörü esas alınarak belirlenir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap E

2017 Nisan C

Manuel çalıştırılan makineler ve kaldırma aksesuarlarının dayanım hesaplamalarında yeterli bir güvenlik düzeyini garanti etmek için seçilen statik deney katsayısı, genel bir kural olarak kaç olmalıdır?

A) 1

B) 1,25

C) 1,5

D) 1,75

E) 2

Cevap C

Çıkmış Soru

Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamındaki kaldırma ekipmanlarında, genel bir kural olarak kaldırma zincirleri için yeterli bir güvenlik düzeyi sağlayacak şekilde seçilen çalışma katsayısı kaçtır?

A) 1,1

B) 1,25

C) 1,5

D) 2

E) 4

Cevap E

Çıkmış Soru

Makina Emniyeti Yönetmeliği’ne göre kişileri kaldırmaya yönelik kaldırma zincirlerinde yeterli güvenlik düzeyi sağlamak amacıyla seçilecek çalışma katsayısı genel bir kural olarak kaçtır?

A) 4

B) 5

C) 7

D) 8

E) 10

Cevap D

Makine Emniyet Yönetmeliği Kaldırma Makineleri ile İlgili 

Kaldırma aksesuarları

Kaldırma aksesuarları aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

– Güvenli bir kullanım için gerekli olduğu durumlarda malzemenin tanımı,

– Azami çalışma yükü.

Üzerine bir işaretleme yapılması fiziksel olarak mümkün olmayan kaldırma aksesuarlarında, ilk paragrafta bahsedilen özellikler bir plaka ya da eş değer bir malzeme üzerinde gösterilip aksesuara iliştirilmelidir.

Bu özellikler okunaklı olmalı ve aşınma nedeniyle görünürlüğü bozulmayacak veya aksesuarın dayanımını tehlikeye sokmayacak bir yere yerleştirilmelidir.

Talimatlar

Kaldırma aksesuarları

Her bir kaldırma aksesuarı veya ticari olarak bölünemeyen her parti kaldırma aksesuarı ile birlikte asgari olarak aşağıdaki bilgileri veren talimatlar verilmelidir:

(a) Kullanım amacı,

(b) Kullanım sınırları 

(c) Montaj, kullanım ve bakım talimatları,

(d) Kullanılan statik deney kat sayısı.

Kaldırma makinaları

Kaldırma makinaları ile birlikte aşağıdakiler hakkında bilgi içeren talimatlar verilmelidir:

(a) Makinaların teknik özellikleri ve özellikle de:

– Azami çalışma yükü ve uygun durumlarda,  yük plakası veya yük çizelgesinin kopyası,

– Destekler ya da bağlantı parçalarındaki reaksiyonlar ile uygun olduğunda, rayların karakteristikleri,

– Uygun olduğu durumlarda, balast kurulum tanımları ve araçları,

(b) Makina ile birlikte verilmemişse kayıt kütüğü kapsamı,

(c) Özellikle operatörün yükten kaynaklanan doğrudan görüşteki azalmayı gidermek kullanım tavsiyeleri,

(d) Uygun olduğu durumlarda, imalâtçı veya yetkili temsilcisi tarafından yapılan statik ve dinamik deneyleri ayrıntılı olarak veren bir deney raporu,

(e) Kullanılacağı şekilde imalâtçının tesislerinde montajı yapılmayan makinalar için, ilk defa hizmete sunulmadan önce,  önlemleri yerine getirmek için gerekli olan talimatlar.

2022-MAYIS-A-B-C

Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamındaki bir kaldırma makinesinin azami çalışma yükünü gösteren işaretlemelerle ilgili,

I. Okunaklı olmalıdır.

II. Silinemez olmalıdır.

III. Kodlanmış olmalıdır.

Yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız I

B) Yalnız

C) I ve II

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap C

2023 Aralık A Çıkmış Soru

Makina Emniyeti Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi her bir kaldırma aksesuarı veya ticari olarak bölünemeyen her parti kaldırma aksesuarı ile birlikte verilmesi gereken talimatlarda asgari olarak bulunması gereken bilgilerden biri değildir?

A) Kullanım amacı

B) Montaj, kullanım ve bakım talimatları

C) Kullanılan statik deney katsayısı

D) Kullanılan dinamik deney katsayısı

E) Kullanım sınırları

Cevap D

Kaldırma Araçlarında Periyodik Kontroller

(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)

Kaldırma kapasitesi: Kaldırma ve iletme ekipmanının üreticisinin belirlediği ve ekipmanın etiketinde yer verdiği en yüksek çalışma yükü değerini ifade eder.

İşletme kapasitesi: Kaldırma kapasitesi değerinden daha düşük olmak kaydıyla işletme tarafından ekipmanın kullanıldığı maksimum yük değerini ifade eder.

Karşı ağırlıklı denge prensibi ve/veya kaldırma kapasitesinin yük kolundaki konuma göre değişen ve taşıyıcı alanı (kabin, platform ve benzeri) kişilerin kaldırılması için tasarlanan iş ekipmanlarında işletme kapasitesi belirlenemez.

Üretici etiketinde belirtilen kaldırma kapasitesinin altında kullanılacak kaldırma araçlarında işletme kapasitesi görünecek şekilde işaretlenir. 

Makine Emniyet Yönetmeliği Kaldırma Makineleri ile İlgili Tanımlar

(a) Kaldırma işlemi; mallardan ve/veya kişilerden oluşan birim yüklerin, belli bir anda, seviye değişikliğini gerektiren hareketini,

(b) Güdümlü yük; Toplam hareketin, konumu sabit noktalarla belirlenen rijit ya da esnek kılavuzlar boyunca yapıldığı yükü,

(c) Çalışma kat sayısı; imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından garanti edilmiş olan aksamın kaldırabileceği üst yük sınır değeri ile aksam üzerinde işaretli azami çalışma yük değeri arasındaki aritmetik oranı,

(d) Deney kat sayısı; kaldırma makinaları veya bir kaldırma aksesuarı üzerinde statik ya da dinamik deneyleri yapmak için kullanılan yük ile kaldırma makinası veya kaldırma aksesuarı üzerinde işaretli azami çalışma yükü arasındaki aritmetik oranı,

(e) Statik deney; kaldırma makinalarının veya bir kaldırma aksesuarının önce muayene edilip, uygun bir statik deney kat sayısı ile çarpılmış azami çalışma yüküne maruz bırakıldığı, daha sonra da bahse konu yükün kaldırılarak, hasar görüp görmediğini tespit etmek için tekrar muayene edildiği deneyi,

(f) Dinamik deney; kaldırma makinasının, dinamik davranışı açısından, düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek üzere, olası bütün konfigürasyonlarında, uygun bir dinamik deney kat sayısı ile çarpılmış azami çalışma yükü altında çalıştırıldığı, kaldırma makinasının işlevini doğru bir şekilde yaptığını kontrol etmek için dinamik davranışının hesaplandığı deneyi,

(g) Taşıyıcı; makinanın, üstünde ya da içinde, kaldırılacak kişilerin ve/veya eşyaların taşındığı parçasını

ifade eder.

2024 Mayıs B

Makina Emniyeti Yönetmeliği’ne göre bir kaldırma makinesinde, imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından garanti edilmiş olan aksamın kaldırabileceği üst yük sınır değeri ile aksam üzerinde işaretli azami çalışma yük değeri arasındaki aritmetik oran aşağıdakilerden hangisiyle tanımlanır?

A) Çalışma katsayısı

B) Deney katsayısı

C) Beyan yükü

D) Güvenlik düzeyi oranı

E) Asgari çalışma yük oranı

Cevap A

2023 Mayıs A Çıkmış Soru

Makineler, dinamik deney katsayısı ile çarpılmış azami çalışma yükü kullanılarak yapılan dinamik deneylerden bir arıza meydana gelmeden geçecek şekilde tasarımı yapılıp imal edilmelidir.

Yeterli bir güvenlik düzeyini garanti etmek amacıyla seçilen bu dinamik deney katsayısının değeri, genel bir kural olarak kaçtır?

A) 1,1

B) 1,5

C) 2

D) 2,25

E) 2,5

Cevap A

Kaldırma ve iletme ekipmanları

Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri standartlarda aksi belirtilmedikçe her periyodik kontrolde muayene gerçekleştirilir ve testler ise aşağıdaki koşullara göre uygulanır

Azami yılda 1 kere olmak üzere;

  • İşletme kapasitesi belirlenen iş ekipmanları için işletme kapasitesi değeri ile
  • işletme kapasitesi belirlenmemiş ise kaldırma kapasitesi değeriyle yük testi gerçekleştirilir.

Azami 3 yılda bir kere veya her önemli bakım ve onarım faaliyetinden sonra;  

Kaldırma kapasitesi değeri ile belirtilen katsayılar ile yük testi gerçekleştirilir. 

Statik test katsayısı Elle işletilen kaldırma iletme ekipmanları ve kaldırma aksesuarları için 1,5 

Diğer kaldırma iletme ekipmanları ve kaldırma aksesuarları için 1,25

Dinamik test kat sayısı ise 1,1

2019 MAYIS C

Yük kaldırmada kullanılan iş ekipmanlarına ait kaldırma aksesuarlarının uygun bir şekilde seçilmesinde;

kavrama noktaları,

atmosfer şartları,

III. bağlantı elemanları

Hususlarından hangileri göz önünde bulundurulur?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap E

2019 MAYIS C  

Yıpranma veya uzamalar

Halat çapının yassılaşması

III. Kırılmış veya kopmuş lifler

Çelik halatlarla yapılan çalışmalarda iş güvenliği açısından halatlarla ilgili yukarıdakilerden hangileri oluştuğunda gerekli önlemler alınmalıdır?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap E

Örnek-1

Kaldırma ekipmanı  için   Kaldırma Kapasitesi: 10 ton  / İşletme Kapasitesi: Belirlenmemiş

 

1. Yıl

2. Yıl

3. Yıl

4. Yıl

5. Yıl

6. Yıl

 

10 ton

10 ton

 

10 ton

10 ton

 

Statik Test

  

12,5 ton

  

12,5 ton

Dinamik Test

  

11 ton

  

11 ton

Örnek-2

Kaldırma ekipmanı için Kaldırma Kapasitesi: 10 ton  / İşletme Kapasitesi: 8 ton

 

1. Yıl

2. Yıl

3. Yıl

4. Yıl

5. Yıl

6. Yıl

 

8 ton

8 ton

 

8 ton

8 ton

 

Statik Test

  

12,5 ton

  

12,5 ton

Dinamik Test

  

11 ton

  

11 ton

EKİPMAN ADI

KONTROL PERİYODU

•Kablolu taşıma tesisatları

•Krenler (köprülü, portal, mobil, yükleyici, kule, kıyı ötesi, döner kollu ve benzeri)

•Vinçler ve kaldırma teçhizatları (monoray, traksiyonel, çektirme, gerdirme ve benzeri)

•Endüstriyel araçlar (forklift, transpalet, yük ve personel taşıyıcı, değişken erişimli araç, sipariş toplayıcı vb.)

•Araç kaldırma liftleri

•Kaldırma tablaları

•Sütunlu çalışma platformları

•Asılı erişim donanımları

•Yükseltilebilen seyyar iş platformları

•İnşaat asansörleri

•Eğimli yük taşıma tertibatları

•Hareket engelliler için güç tahrikli kaldırma platformları

•Servis asansörleri

•Kren asansörleri

•Manipülatörler

•Yürüyen merdivenler ve yürüyen yollar

•Mobil erişim ve çalışma kuleleri (seyyar iskeleler)

•Sürekli taşıma donanımları (konveyörler)

•Kaldırma aksesuarları ve taşıyıcılar (sapanlar, kıskaçlar, vakum kaldırıcı, manyetik kaldırıcı vb.)

•Yük asansörleri (Yükleme amaçlı erişilebilen, taşıyıcı kabin içinde insan seyri bulunmayan, sadece yüklerin taşındığı asansörlerdir)

•Uçak yer destek donanımları (Kapsamı, sadece donanımların kaldırma iletme ekipmanları ve aksesuarlarıdır)

1 Yıl

•Yapı iskeleleri (İskeleler, taşıyabilecekleri azami yük görünecek şekilde işaretlenir)

6 Ay

2020-KASIM-A

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik ve dinamik deneylerde deney yükünün, beyan edilen yükün en az kaç katı olması gerektiğiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?Statik ve dinanmik deney katsayıları

Cevap D

2018 ARALIK C  

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre standartlarda aksi belirtilmediği sürece vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az kaç katı olmalıdır?

A) 1,1

B) 1,2

C) 1,25

D) 1,5

E) 2

Cevap C

2018 Mayıs A ve B

Kaldırma aracı olarak kullanılan vinçlerin, periyodik kontrollerinde yapılacak olan dinamik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az kaç katı olması gerekir?

A) 1,1

B) 1,25

C) 1,5

D) 2

E) 3

Cevap A

2017 Nisan B

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre standartlarda aksi belirtilmediği sürece kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az kaç katını etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olmalıdır?

A) 1,10

B) 1,25

C) 1,50

D) 2,0

E) 2,50

Cevap B

Kaldırma ve iletme ekipmanları periyodik kontrolleri yapmaya yetkililer (iskeleler hariç)

  • Makine mühendisleri,
  • Mekatronik mühendisleri,
  • Makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler
  • Makine tekniker veya yüksek teknikerleri

İskelelerin periyodik kontrolleri ise yetkili olan

  • İnşaat mühendisleri,
  • Makine mühendisleri, 
  • İnşaat, yapı, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler
  • İnşaat tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından,

Gemi inşası ile gemi bakım ve onarım işlerinde kullanılan iskelelerin

  • Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisleri
  • Gemi teknikerleri

2024-ARALIK-B/C Çıkmış Soru

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre araç motor yenileme üzerine faaliyet gösteren bir işletmede kullanılan araç kaldırma liftlerinin kullanım, bakım, onarım ve periyodik kontrolü ile ilgili

I. İlgili standardın öngördüğü süreler saklı kalmak koşuluyla periyodik kontrolün azami süresi 1 yıldır.

II. Azami üç yılda bir kere olmak üzere; işletme kapasitesi belirlenen ekipmanı için işletme kapasitesi değeri ile işletme kapasitesi belirlenmemiş iş ekipmanında ise kaldırma kapasitesi değeriyle yük testi gerçekleştirilir.

III. Yetkili olan makine mühendisleri, mekatronik mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından periyodik kontroller yapılır

Hangileri doğrudur?

A) Yalnız I

B) Yalnız III

C) I ve II

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap E

2023 Aralık C Çıkmış Soru

Bir iş yerinde kullanılan elle işletilmeyen bir kaldırma ve iletme ekipmanı için beyan edilen kaldırılacak maksimum yük değeri 1.000 kg’dır.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre bu ekipman, statik test katsayısı dikkate alınarak hesaplandığında en az kaç kg yükü etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olmalıdır?

A) 1.100

B) 1.250

C) 1.500

D) 1.750

E) 2.000

Cevap B

2023 Mayıs B Çıkmış Soru

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, standartlarda süre belirtilmemişse aşağıdaki kaldırma ve iletme ekipmanlarından hangisinin periyodik kontrol süresi diğerlerine göre daha kısadır?

A) Transpalet

B) Yapı İskelesi

C) Araç kaldırma liftleri

D) İnşaat asansörleri

E) Yürüyen merdiven

Cevap B

2023 Aralık A Çıkmış Soru

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi, yetkili olması koşuluyla, iskeleler hariç kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrollerini yapabilecekler arasında sayılmamıştır?

A) Makine mühendisi

B) İnşaat mühendisi

C) Metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmen

D) Mekatronik mühendisi

E) Makine teknikeri

Cevap B

Çıkmış Soru

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamındaki kaldırma ve iletme ekipmanlarından hangisinin kontrol periyodu için azami süre, standartlarda belirtilmemişse diğerlerine göre daha kısadır?

A) Yük asansörleri

B) Forklift

C) Konveyörler

D) Sütunlu çalışma platformları

E) Yapı iskeleleri

Cevap E

Çıkmış Soru

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında;

I. monoray,

II. forklift,

III. transpalet

Ekipmanlarının hangileri standartlarda süre belirtilmediği sürece yılda bir periyodik kontrole tabidir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap E

Kaldırma Araçlarında Periyodik Kontroller

a.Fiziki (gözle) muayene deneyleri, çalışma şartları ile test ve deneylerden dolayı vincin taşıyıcı yapısında uygunsuzluğun meydana gelip gelmediğini tespit etmektir.

b.Şartnamelere uygunluk deneyleri, kaldırma araçlarının imalat öncesi belirlenen teknik şartnamelere uygunluğunun tespiti için yapılır.

c.Yük kaldırma yeterlilik deneyleri,

1.Statik yük deneyleri, Statik deneyler kaldırma makinesi ve elemanlarının yapı yeterliliğini kontrol etmek amacı ile yapılır.

2.Dinamik yük deneyleri, Kaldırma aracı elemanlarının ve frenlerinin emniyetli olup olmadığının tespiti amacı ile yapılan deneylerdir.

3.Kararlılık deneyleri. Kaldırma aracının kararlılığını kontrol etmek amacı ile yapılır.

2020-KASIM-A

Aşağıdaki iş ekipmanlarından hangisinin azami kontrol periyodu, ilgili standartta herhangi bir süre belirtilmemişse bir yıldan daha kısadır?

A) Yapı İskelesi

B) Transpalet

C) Yürüyen merdiven

D) Forklift

E) Vinç

Cevap A

2023 Mayıs B

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, standartlarda süre belirtilmemişse aşağıdaki kaldırma ve iletme ekipmanlarından hangisinin periyodik kontrol süresi diğerlerine göre daha kısadır?

A) Transpalet

B) Yapı iskelesi

C) Araç kaldırma lifleri

D) İnşaat asansörleri

E) Yürüyen merdiven

.

Cevap B

2023 Mayıs C

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, standartlarda belirtilmemişse yapı iskelelerinin periyodik kontrolü için belirlenen azami süre ne kadardır?

A) 1 ay

B) 2 ay

C) 3 ay

D) 6 ay

E) 1 yıl

Cevap D

2022-ARALIK-A-B

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamındaki kaldırma ve iletme ekipmanlarından hangisinin kontrol periyodu için azami süre, standartlarda belirtilmemişse diğerlerine göre daha kısadır?

A) Yük asansörleri

B) Forklift

C) Konveyörler

D) Sütunlu çalışma platformları

E) Yapı iskeleleri

Cevap E

2022-MAYIS-A-C

Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamındaki kaldırma ekipmanlarında, genel bir kural olarak kaldırma zincirleri için yeterli bir güvenlik düzeyi sağlayacak şekilde seçilen çalışma katsayısı kaçtır?

A) 1.1

B) 1,25

C) 1,5

D) 2

E) 4

Cevap E

2021-MAYIS-C

Standartlarda süre belirtilmemişse, vinç gibi kaldırma araçlarında azami kontrol periyodu kaç aydır?

A) 6

B) 12

C) 18

D) 24

E) 48

Cevap B

Asansör Yönetmeliği

Bu Yönetmelik;

  • Binalarda ve inşaatlarda kalıcı olarak hizmet veren ve insanların,
  • İnsan ve yüklerin veya bir kişinin taşıyıcıya zorlanmadan girebildiği ve içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmiş olan taşıyıcıya ulaşılabildiği hallerde sadece yüklerin taşınmasının amaçlandığı asansörleri,
  • asansörlerde kullanılan asansör güvenlik aksamlarını kapsar.

Asansör Temel Sağlık Ve Güvenlik Gerekleri

Taşıyıcı

  • Her asansörün taşıyıcısı bir kabin olmalıdır.
  • Bu kabin, asansörün taşıyacağı azami kişi sayısına ve anma yük değerine karşılık gelen boşluğu ve mukavemeti sağlayacak şekilde tasarlanır ve imal edilir.

Asılma ve destek şekilleri

  • Kabinin asılma ve/veya destek şekilleri, bunların bağlantıları ve diğer uç parçaları, toplam güvenliği temin etmek ve kabinin düşme riskini asgariye indirmek üzere seçilmeli ve tasarlanmalıdır.
  • Kabini asmak için halatlar veya zincirler kullanıldığı takdirde, her birinin ayrı tutturma noktası olan en azından iki bağımsız halat veya zincir bulunmalıdır.

Yükün kontrolü (aşırı hız dahil)

  • Asansörler, hesaplanan yük aşıldığında normal çalışmasını önleyecek şekilde tasarlanırlar, imal edilirler ve monte edilirler.
  • Asansörler, aşırı hız sınırlayıcı cihaz donanımına sahip olmalıdır.
  • Hızlı asansörler, hız izleyici ve hız sınırlayıcı cihaz donanımına sahip olmalıdır.

Kontroller

    • Yanında refakatçisi olmayan engelli kişilerin kullanımı için amaçlanan asansörlerin kumanda cihazları, buna göre tasarlanır ve yerleştirilir.
    • Kumandaların işlevleri açıkça belirtilir.
    • Asansörün hareketleri ayrı bir elektrik güvenlik devresinde bulunan elektrik güvenlik cihazına bağlanmalıdır.
    • Elektrik tesisatındaki bir hata tehlikeli bir duruma sebebiyet vermemelidir.

Asansör Güvenlik Aksamlarının Listesi

  1. Durak kapılarını kilitleme tertibatları.
  2. Kabinin düşmesini veya kontrolsüz hareket etmesini engelleyen tertibatlar.
  3. Aşırı hız sınırlayıcı tertibatlar.
  4. Tamponlar
  5. Düşmeleri önleyen cihaz olarak kullanıldığı durumlarda, hidrolik güç devrelerinin kaldırıcılarına bağlanan güvenlik tertibatları.
  6. Elektronik aksamları içeren güvenlik şalterleri şeklindeki elektrikli güvenlik tertibatları.

Asansör İşletme Ve Bakım Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğe göre bakım;

a) Yağlama ve temizlemeyi,

b) Kontrolleri,

c) Kurtarma çalışmalarını,

ç) Ayarlama işlemlerini,

d) Kullanıma veya yıpranmaya bağlı olarak meydana

gelebilen bileşen onarımını veya değişimini kapsar.

Bu Yönetmeliğe göre bakım;

a) Asansörün yerinin değiştirilmesini,

b) Tahrik ünitesi, askı sistemi, taşıyıcı/kabin, durak kapısı ve/veya asansör güvenlik aksamlarının değişimini,

c) Asansör kumanda sisteminde yapılan değişiklikleri,

ç) İtfaiye tarafından yapılan kurtarma çalışmalarını,

d) Asansör kuyusunun dış bölümlerinin temizlenmesini,

e) Taşıyıcı/kabin iç kısmının temizlenmesini kapsamaz

2019 ARALIK C

I. Durak kapılarını kilitleme tertibatları

II. Kabinin kontrolsüz hareket etmesini engelleyen tertibatlar

III. Tamponlar

Yukarıdakilerden hangileri Asansör Yönetmeliği kapsamına giren asansörlerin güvenlik aksamlarındandır?

A) Yalnız I

B) Yalnız III

C) I ve II

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap E

2019 ARALIK- A/C

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği kapsamına giren bir asansörün bakımı;

taşıyıcı/kabin iç kısmının temizlenmesi,

yıpranmaya bağlı olarak meydana gelebilen bileşen değişimi,

III. asansör kuyusunun dış bölümlerinin temizlenmesi İşlemlerinden hangilerini kapsar?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap B

2017 Aralık C Sınavı

Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ne göre, periyodik kontrol sonucunda hafif kusurlu olarak değerlendirilen bir asansöre iliştirilecek bilgi etiketinin rengi ne olmalıdır?

A) Yeşil

B) Sarı

C) Mavi

D) Kırmızı

E) Turuncu

Cevap C

2022-MAYIS-A

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği kapsamında;

yağlama ve temizleme,

ayarlama,

III. yer değiştirme

İşlemlerinden hangileri asansör bakımına dahildir?

A) Yalnız I

B) Yalnız III

C) I ve II

D) II ve III

E) I, II ve III

Cevap C

Scroll to Top