Titreşim
Bütün vücut titreşimi: Vücudun tümüne aktarıldığında, çalışanın sağlık ve güvenliği için risk oluşturan, özellikle de bel bölgesinde rahatsızlık ve omurgada travmaya yol açan mekanik titreşimi,
El-kol titreşimi: İnsanda el-kol sistemine aktarıldığında, çalışanın sağlık ve güvenliği için risk oluşturan ve özellikle de damar, kemik, eklem, sinir ve kas bozukluklarına yol açan mekanik titreşimi,
Maruziyet eylem değeri: Aşıldığı durumda, çalışanın titreşime maruziyetinden kaynaklanabilecek risklerin kontrol altına alınmasını gerektiren değeri,
Maruziyet sınır değeri: Çalışanların bu değer üzerinde bir titreşime kesinlikle maruz kalmaması gereken değeri,
El-kol titreşimi | Bütün vücut titreşimi | |
Maruziyet Eylem Değeri | 2,5 m/s2 | 0,5 m/s2 |
Maruziyet Sınır Değeri | 5 m/s2 | 1,15 m/s2 |
2024 Mayıs B
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre aşağıda verilen sekiz saatlik çalışma süresi için mekanik titreşime maruziyet eylem ve sınır değerlerinden en düşük değere sahip olan hangisidir?
A) El-kol titreşimi için günlük maruziyet sınır değeri
B) El-kol titreşimi için günlük maruziyet eylem değeri
C) Bütün vücut titreşimi için günlük maruziyet sınır değeri
D) Bütün vücut titreşimi için günlük maruziyet eylem değeri
E) Çift elle kullanılan aygıtlarda her bir el için günlük maruziyet sınır değeri
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
2024 Aralık C
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre sekiz saatlik çalışma süresi için el-kol titreşimlerinde günlük maruziyet sınır değeri kaç m/s2 dir?
A) 0,5
B) 1,15
C) 2,5
D) 5
E) 6,25
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’in amacı çalışanların mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden korunmalarını sağlamak için asgari gereklilikleri belirlemektir.
Bu Yönetmelik’in uygulanması bakımından 8 saatlik bir çalışma süresi için
I. bütün vücut titreşimi için günlük maruziyet eylem değeri,
II. el kol titreşimi için günlük maruziyet eylem değeri,
III. bütün vücut titreşimi için günlük maruziyet sınır değeri,
IV. el kol titreşimi için günlük maruziyet sınır değeri
Karşılıklarının büyükten küçüğe doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
A) III-IV-I-II
B) I-II-III-IV
C) II-I-III- IV
D) IV-II-III-I
E) IV-III-II-I
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
2022 Mayıs C
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, aşıldığı durumda çalışanın titreşime maruziyetinden kaynaklanabilecek risklerin kontrol altına alınmasını gerektiren değer aşağıdakilerden hangisidir?
A) Maruziyet sınır değeri
B) Maruziyet eylem değeri
C) Tepe noktası
D) Zaman ağırlıklı değer
E) Zaman ağırlıklı ortalama değer
Cevap İçin Tıklayın
Cevap B
2021 Mayıs İH
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, sekiz saatlik çalışma süresine göre el-kol titreşimi için günlük maruziyet eylem değeri kaç m/s2 dir?
A) 5
B) 2,5
C) 1,15
D) 0,5
E) 0,25
Cevap İçin Tıklayın
Cevap B
2015-Mayıs-B
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre; el kol titreşimi dikkate alındığında sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri kaç m/s2 dir?
A) 0.5
B) 1,15
C) 2,5
D) 5
E) 80
Cevap İçin Tıklayın
Cevap C
2018-Mayıs-A
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, iş ortamlarında sekiz saatlik çalışma süresi içinde günlük maruz kalınan el-kol titreşimi için verilen sınır ve eylem değerleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Maruziyet eylem değeri: 2,5 m/s2dir.
B) Maruziyet sınır değeri: 4 m/s2dir.
C) Maruziyet sınır değeri: 4,5 m/s2dir.
D) Maruziyet sınır değeri: 5,5 m/s2dir.
E) Maruziyet eylem değeri: 3,5 m/s2dir
Cevap İçin Tıklayın
Cevap A
2018-ARALIK-A
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, bütün vücut titreşimi dikkate alındığında sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri kaç m/s2 dir?
A) 5
B) 3
C) 2,5
D) 0,5
E) 1,15
Cevap İçin Tıklayın
Cevap E
2020-KASIM-C
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, el-kol titreşimi için sekiz saatlik çalışma süresinde günlük maruziyet sınır değeri kaç m/s2 dir?
A) 0,5
B) 1,15
C) 2,5
D) 5
E) 7
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
2019-ARALIK-C
Çalışanların bütün vücut titreşimine maruz kaldığı durumlarda, sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri kaç m/s2 dir?
A) 0,25
B) 0,5
C) 1,15
D) 2,5
E) 5
Cevap İçin Tıklayın
Cevap B
Maruziyetin belirlenmesi
(1) İşveren, çalışanların maruz kaldığı mekanik titreşim düzeyini, işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde ele alır, gerekiyor ise ölçümler yaptırarak mekanik titreşime maruziyeti belirler. Bu ölçümler, İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmeliğe göre yapılır.
(2) Çalışanın el-kol titreşimine maruziyetinin ölçümü, Ölçüm başlığı altında anlatılmıştır.
(3) Mekanik titreşime maruziyet düzeyi değerlendirilirken aşağıdakiler dikkate alınır:
a) Kullanılan ekipmanla yapılan çalışmalardan elde edilen gözlem sonuçları.
b) Ekipmanın üreticisinden elde edilecek bilgi de dahil olmak üzere, ekipmanda veya ekipmanın kullanıldığı özel koşullarda oluşabilecek titreşimin büyüklüğü hakkındaki bilgiler.
(4) Üçüncü fıkradaki değerlendirme özel aygıt ve uygun yöntem kullanılarak yapılacak ölçüm yerine geçmez.
(5) Değerlendirme ve ölçüm sonuçları, gerektiğinde kullanılmak ve denetimlerde gösterilmek üzere uygun bir şekilde saklanır.
Ölçümler
EL – KOL TİTREŞİMİ
Maruziyetin değerlendirilmesi
El-kol titreşiminde maruziyet düzeyinin değerlendirilmesi sekiz saatlik bir referans döneme A(8) normalize edilen günlük maruziyet değerinin hesaplanmasına dayalı olarak, frekans ağırlıklı ivme değerlerinin karelerinin toplamının (rms) (toplam değer) kare kökü olarak ifade edilir
Ölçüm
Bu Yönetmeliğe göre yapılan ölçümde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Kullanılan yöntemler mekanik titreşime maruz kalan çalışanların kişisel maruziyetini belirleyebilecek nitelikte olacaktır.
b) TS EN ISO 5349-1 ve 2 standartlarına ve bu standartların en güncel hallerine göre, kullanılan cihazlar ve yöntemler, ölçülecek mekanik titreşimin karakteristiğine, çevresel etkilere ve ölçüm aygıtlarının özelliklerine uyumlu olacaktır.
c) Çift elle kullanılan aygıtlarda, ölçümler her el için ayrı ayrı yapılacaktır. Maruziyet, her iki eldeki en yüksek değer esas alınarak belirlenecek ve diğer el ile ilgili bilgiler de verilecektir.
Etkileşim
Mekanik titreşim, elle yapılan ölçümleri veya göstergelerin okunmasını etkiliyor ise bu Mekanik titreşim ile çalışma ortamı arasındaki veya mekanik titreşim ile diğer iş ekipmanları arasındaki etkileşimlerin, çalışanların sağlık ve güvenliğine olan dolaylı etkisine bakılacak
Dolaylı riskler
Mekanik titreşim özellikle yapıların dayanıklılığını veya bağlantı yerlerinin güvenliğini etkiliyor ise bu Mekanik titreşim ile çalışma ortamı arasındaki veya mekanik titreşim ile diğer iş ekipmanları arasındaki etkileşimlerin, çalışanların sağlık ve güvenliğine olan dolaylı etkisine bakılacak
Kişisel koruyucular
El-kol titreşimine karşı kullanılan kişisel koruyucu donanım,
a) Mekanik titreşime maruziyeti azaltan başka çalışma yöntemlerini seçmek.
b) Yapılan iş göz önünde bulundurularak, mümkün olan en düşük düzeyde titreşim oluşturan, ergonomik tasarlanmış uygun iş ekipmanını seçmek.
c) Titreşime maruziyeti azaltmak için bütün vücut titreşimini etkili bir biçimde azaltan oturma yerleri, el-kol sistemine aktarılan titreşimi azaltan el tutma yerleri ve benzeri yardımcı ekipman sağlamak.
ile ilgili eylem planına dahil edilebilir.
BÜTÜN VÜCUT TİTREŞİMİ
Maruziyet değerlendirmesi
Bütün vücut titreşiminde maruziyet düzeyinin değerlendirilmesi, günlük maruziyet değerinin hesaplanmasına dayalı olarak sekiz saatlik dönemde A(8) sürekli ivme eşdeğeri cinsinden tanımlanan en yüksek (rms) değeri olarak hesaplanan değere göre belirlenir
Deniz taşımacılığında, 1 Hz`in üzerindeki titreşimler değerlendirmeye alınacaktır.
Ölçüm
Bu Yönetmeliğe göre yapılan ölçümde kullanılan yöntemler, söz konusu mekanik titreşime maruz kalan çalışanların kişisel maruziyetini belirleyebilecek nitelikte olacaktır. Kullanılan yöntemler; ölçülecek mekanik titreşimin özelliklerine, çevresel etkilere ve ölçüm aygıtlarının özelliklerine uygun olacaktır.
Etkileşim
Mekanik titreşim, elle yapılan ölçümleri veya göstergelerin okunmasını etkiliyor ise bu Mekanik titreşim ile çalışma ortamı arasındaki veya mekanik titreşim ile diğer iş ekipmanları arasındaki etkileşimlerin, çalışanların sağlık ve güvenliğine olan dolaylı etkisine bakılacak
Dolaylı riskler
Mekanik titreşim özellikle yapıların dayanıklılığını veya bağlantı yerlerinin güvenliğini etkiliyor ise bu Mekanik titreşim ile çalışma ortamı arasındaki veya mekanik titreşim ile diğer iş ekipmanları arasındaki etkileşimlerin, çalışanların sağlık ve güvenliğine olan dolaylı etkisine bakılacak
Maruziyetin kapsamı
Özellikle, yapılan işin doğası gereği çalışanın, işverenin gözetimindeki dinlenme tesislerinden yararlandığı yerlerde, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesi birinci fıkrasının (f) bendi uygulanacaktır. Bu tesislerdeki bütün vücut titreşimi, “zorunlu haller” dışında kullanım amaçlarına ve koşullarına uygun düzeye indirilecektir.
2019-MAYIS-A
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, bütün vücut titreşimi maruziyet düzeyi değerlendirilirken deniz taşımacılığında kaç Hertz üzerindeki titreşimler değerlendirmeye alınır?
A) 0,1
B) 0,5
C) 1
D) 1,5
E) 3
Cevap İçin Tıklayın
Cevap C
2019-ARALIK-C
Bir tezgâh operatörünün çalışma esnasında eliyle tutmakta olduğu bir kol üzerinde oluşan titreşimin ivme değeri günlük sekiz saatlik çalışma süresi için 3,2 m/s2 olarak ölçülmektedir.
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, bu durumda aşağıdakilerden hangisi uygulanmalıdır?
A) El kol için belirlenen günlük maruziyet eylem değen aşıldığı için riskler kontrol altına alınmalıdır.
B) El kol için belirlenen günlük maruziyet sınır değen aşıldığı için mutlaka önlem alınmalıdır.
C) Operatörün eline ulaşan titreşim vücudunda da hissedileceğinden, belirlenen günlük maruziyet eylem değen aşıldığı için vücutla ilgili riskler kontrol altına alınmalıdır.
D) Operatörün eline ulaşan titreşim vücudunda da hissedileceğinden, belirlenen günlük maruziyet sınır değen aşıldığı için mutlaka önlem alınmalıdır.
E) Ölçülen ivme değeri bir risk oluşturmadığı için önlem almadan çalışmaya devam edilmelidir.
Cevap İçin Tıklayın
Cevap A
Risk Değerlendirmesi
Mekanik titreşimden kaynaklanabilecek riskleri değerlendirirken aşağıda belirtilen hususlara özel önem verir.
a) Aralıklı titreşim veya tekrarlanan şoklara maruziyet de dahil maruziyetin türü, düzeyi ve süresine,
b) Maruziyet sınır değerleri ve maruziyet eylem değerlerine,
c) Başta özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanlar olmak üzere tüm çalışanların sağlık ve güvenliklerine olan etkilerine,
ç) Mekanik titreşim ile çalışma ortamı arasındaki veya mekanik titreşim ile diğer iş ekipmanları arasındaki etkileşimlerin, çalışanların sağlık ve güvenliğine olan dolaylı etkisine,
d) İş ekipmanlarının mekanik titreşim düzeyi hakkında, ilgili mevzuat uyarınca imalatçılardan sağlanan bilgilere,
e) Mekanik titreşime maruziyet düzeyini azaltacak şekilde tasarlanmış alternatif bir iş ekipmanının bulunup bulunmadığına,
f) Bütün vücut titreşimine maruziyetin, işverenin sorumluluğundaki normal çalışma saatleri dışında da devam edip etmediğine,
g) Düşük sıcaklık gibi özel çalışma koşullarına,
ğ) Sağlık gözetiminden elde edilen uygun en güncel bilgilere.
2022 Mayıs A
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi, bir iş yerinde mekanik titreşimden kaynaklanabilecek risklerin işveren tarafından değerlendirilmesi sürecinde özel önem verilmesi gereken hususlardan biri değildir?
A) Mekanik titreşime maruziyet düzeyini azaltacak şekilde tasarlanmış alternatif bir iş ekipmanının bulunup bulunmadığı
B) Bütün vücut titreşimine maruziyetin, işverenin sorumluluğundaki normal çalışma saatleri dışında da devam edip etmediği
C) Düşük sıcaklık gibi özel çalışma koşulları
D) Sağlık gözetiminden elde edilen uygun en güncel bilgiler
E) Operatörlerin eş güdümlü hareketini gerektiren işlem miktarı
Cevap İçin Tıklayın
Cevap E
2017-Nisan-C
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, maruziyet eylem değerlerinin aşıldığının tespit edilmesi hâlinde İşveren tarafından maruziyeti en aza indirmek için uygulanacak eylem planı;
L mekanik titreşime maruziyetlerini azaltmak amacıyla iş ekipmanını doğru ve güvenli bir şekilde kullanmalar için çalışanlara gerekli bilgi ve eğitimi vermek.
II. yapılan iş göz önünde bulundurularak, mümkün olan en yüksek düzeyde titreşim oluşturan, ergonomik tasarlanmış uygun iş ekipmanını seçmek,
III. maruziyet süresi ve düzeyini sınırlandırmak hususlarından hangileri dikkate alınarak oluşturulur?
A) Yalnız II
B) Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
Maruziyetin önlenmesi veya azaltılması
- Mekanik titreşime maruziyeti azaltan başka çalışma yöntemlerini seçmek
- Mümkün olan en düşük düzeyde titreşim oluşturan, ergonomik tasarlanmış uygun iş ekipmanını seçmek.
- İşyeri, işyeri sistemleri ve iş ekipmanları için uygun bakım programları uygulamak
- İşyerini ve çalışma ortamını uygun şekilde tasarlamak ve düzenlemek
- Maruziyet süresi ve düzeyini sınırlandırmak.
- Yeterli dinlenme aralarıyla çalışma sürelerini düzenlemek
- Mekanik titreşime maruz kalan çalışana soğuktan ve nemden koruyacak giysi sağlamak.
Maruziyetin sınırlandırılması
Çalışanın maruziyeti, hiçbir şekilde maruziyet sınır değerlerini aşmayacaktır.
Tüm kontrol tedbirlerinin alınmasına rağmen, maruziyet sınır değerinin aşıldığının tespit edildiği durumlarda, işveren;
a)Maruziyeti, maruziyet sınır değerinin altına indirmek üzere gerekli olan tedbirleri derhal alır.
b)Maruziyet sınır değerinin aşılmasının nedenlerini belirler ve bunun tekrarını önlemek amacıyla, koruma ve önlemeye yönelik gerekli tedbirleri alır.
EN 407 EN 10819 Eldiven soğuk ve titreşime karşı kullanılacak eldiven
2017-Nisan-C
İşveren, işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde mekanik titreşimden kaynaklanabilecek riskleri değerlendirirken;
I. maruziyetin türü, düzey ve süresi,
II. maruziyet sınır değerleri ve eylem değerleri,
III. düşük sıcaklık gibi özel çalışma koşulları
Hususlarından hangilerine özel önem vermelidir?
A) Yalnız 1
B) Yalnız ||
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
Cevap İçin Tıklayın
Cevap E
2017-Nisan-A ve C
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi, işyerinde mekanik titreşimden kaynaklanabilecek riskleri değerlendirirken işveren tarafından özel önem verilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?
A) Maruziyet sınır değerleri ve maruziyet eylem değerleri
B) Aralıklı titreşimlere maruziyet hariç olmak kaydıyla maruziyetin düzeyi
C) Sağlık gözetiminden elde edilen uygun en güncel bilgiler
D) Düşük sıcaklık gibi özel çalışma koşulları
E) Bütün vücut titreşimine maruziyetin, işverenin sorumluluğundaki normal çalışma saatleri dışında da devam edip etmediği
Cevap İçin Tıklayın
Cevap B
2017-Nisan-A ve C
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi, işyerinde mekanik titreşimden kaynaklanabilecek riskleri değerlendirirken işveren tarafından özel önem verilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?
A) Maruziyet sınır değerleri ve maruziyet eylem değerleri
B) Aralıklı titreşimlere maruziyet hariç olmak kaydıyla maruziyetin düzeyi
C) Sağlık gözetiminden elde edilen uygun en güncel bilgiler
D) Düşük sıcaklık gibi özel çalışma koşulları
E) Bütün vücut titreşimine maruziyetin, işverenin sorumluluğundaki normal çalışma saatleri dışında da devam edip etmediği
Cevap İçin Tıklayın
Cevap B
2021 Mayıs DSP
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, maruziyet eylem değerlerinin aşıldığı tespit edilirse titreşimden kaynaklanan maruziyetin en aza indirilmesi için;
I. mekanik titreşime maruziyeti azaltan başka çalışma yöntemlerini seçmek,
II. el-kol sistemine aktarılan titreşimi azaltan el tutma yerleri ve benzeri yardımcı ekipman sağlamak,
III. yeterli dinlenme aralarıyla çalışma sürelerini düzenlemek
Önlemlerinden hangileri alınır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
Cevap İçin Tıklayın
Cevap E
2019-ARALIK-B
Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre maruziyet eylem değerlerinin aşıldığının tespit edilmesi hâlinde; işveren, mekanik titreşime ve yol açabileceği risklere maruziyeti en aza indirmek için teknik ve organizasyona yönelik önlemleri içeren bir eylem planı oluşturup uygularken;
I. İşyerini ve çalışma ortamını uygun şekilde tasarlamak ve düzenlemek,
II. maruziyet süresi ve düzeyini sınırlandırmak,
III. mekanik titreşime maruz kalan çalışana soğuktan ve nemden koruyacak giysi sağlamak
Hususlarından hangilerini dikkate almak zorundadır?
A) Yalnız l
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
Cevap İçin Tıklayın
Cevap E
2019-ARALIK-B
Titreşimle ilgili risklerden korunmada bir çalışanın;
I. bütün vücut titreşimi için maruziyet sınır,
II. el-kol titreşimi için maruziyet sınır,
III. el-kol titreşimi için maruziyet eylem
Değerlerinden hangilerinin üzerinde bir titreşime kesinlikle maruz kalmaması gerekir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
2019-ARALIK-A
Bir işyerinde ilgili standartları da dikkate alarak çalışanların el-kol titreşimine maruziyetinin ölçümünde kullanılan cihazlar ve yöntemler;
I. çevresel etkiler,
II. ölçüm aygıtlarının özellikleri,
III. ölçülecek mekanik titreşimin karakteristiği
Hususlarından hangileri ile uyumlu olmalıdır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
Cevap İçin Tıklayın
Cevap E
Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi
1) İşveren; işyerinde mekanik titreşime maruz kalan çalışanların veya temsilcilerinin, işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesi sonuçları ve özellikle de aşağıdaki konularda bilgilendirilmelerini ve eğitilmelerini sağlar;
a) Mekanik titreşimden kaynaklanabilecek riskleri önlemek veya en aza indirmek amacıyla alınan önlemler,
b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen maruziyet sınır değerleri ve maruziyet eylem değerleri,
c) Mekanik titreşimden kaynaklanabilecek risklerin değerlendirilmesi ve ölçüm sonuçları ile kullanılan iş ekipmanlarından kaynaklanabilecek yaralanmalar,
ç) Mekanik titreşime bağlı yaralanma belirtilerinin niçin ve nasıl tespit edileceği ve bildirileceği,
d) İlgili mevzuata göre, çalışanların hangi şartlarda sağlık gözetimine tabi tutulacağı,
e) Mekanik titreşime maruziyeti en aza indirecek güvenli çalışma uygulamaları.
Sağlık gözetimi
(1) Mekanik titreşime maruziyet sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi ve erken tanı amacıyla, işveren;
a) Çalışanların aşağıdaki koşullarda sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar:
1) 6331 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ve ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken durumlarda.
2) İşyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesi sonuçlarına göre gerektirmesi halinde.
3) Bu Yönetmelikte belirtilen maruziyet eylem değerlerini aşan mekanik titreşime maruziyetin olduğu her durumda.
b) Sağlık gözetimi sonuçlarını dikkate alarak, gerekli koruyucu önlemleri alır.
(2) Sağlık gözetimi, aşağıdakilere uygun olarak yürütülür;
a) Sağlığa zararlı bir etki ya da belirli bir hastalık ile maruziyet arasında bir ilişki olduğu tespit edilebildiği durumlarda çalışanların titreşime maruziyeti,
b) Hastalığın veya etkilenmenin çalışanın özel çalışma koşullarından ortaya çıkma ihtimalinin olması,
c) Hastalık veya etkilenmenin saptanması için geçerli yöntemlerin bulunduğu durumlar.
(3) Sağlık gözetimi sonucunda, çalışanda mekanik titreşime maruz kalmanın sonucu olarak tanımlanabilir bir hastalık veya olumsuz bir sağlık etkisi saptanması halinde:
a) Çalışan, işyeri hekimi tarafından kendisi ile ilgili sonuçlar hakkında bilgilendirilir. Çalışanların özellikle, maruziyetin sona ermesinin ardından yapılacak sağlık gözetimi ile ilgili bilgi ve önerileri alması sağlanır.
b) İşveren, tıbbi gizlilik dikkate alınarak, sağlık gözetiminde saptanan dikkate değer bulgular hakkında bilgilendirilir.
c) İşveren;
1) İşyerinde yapılan risk değerlendirmesini gözden geçirir,
2) Riskleri önlemek veya azaltmak için alınan önlemleri gözden geçirir,
3) Çalışanın titreşime maruz kalmayacağı başka bir işte görevlendirilmesi de dahil, riskleri önlemek veya azaltmak için gerekli tüm tedbirleri alır,
4) Benzer biçimde maruz kalan çalışanların sağlık durumunun gözden geçirilmesi için düzenli bir sağlık gözetiminin uygulanmasını sağlar. Böyle durumlarda işyeri hekimi, maruz kalan çalışanlar için tıbbi muayene isteyebilir.
Titreşimin Zararları
Damar Bozuklukları (Vasküler Etkiler)
Nörolojik Bozukluklar
Karpal Tünel Sendromu
Kas-İskelet Sistemi Bozuklukları
Baş Ağrısı
Yorgunluk
Görme Bozuklukları
2023 Aralık B/C
Aşağıdakilerden hangisi titreşimin neden olduğu genel şikâyetlerden biri değildir?
A) Görme bozuklukları
B) Baş ağrısı
C) Yorgunluk
D) Alerjik reaksiyon
E) Eklem bozuklukları
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
2022 Aralık B
Aşağıdakilerden hangisi iş yerlerinde titreşimin zararlarından korunmak için alınması gereken önlemlerden biri değildir?
A) Devir sayısını insan vücudunun rezonans frekansıyla çakışmayacak şekilde seçmek
B) Titreşimli aletlerin elle kavrama noktalarını ergonomik kurallara göre dizayn etmek
C) İş makinesi, kamyon gibi taşıtların kullandıkları yolları düzeltmek
D) Dişli mekanizma yerine zincirli mekanizma kullanmak
E) Osilasyon, git-gel doğrusal hareketinden mümkün olduğunca kaçınmak
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
2022 Mayıs C
Çalışanların El-Kol Titreşimine Maruziyet Risklerinden Korunmalarına İlişkin Uygulama Rehberi’ne göre, maruz kalınan titreşim değerinin azalması için ilgili alet ve ekipmanların bakımına dair dikkat edilmesi gereken hususlar arasında;
I. aletin kesici kısımlarının sürekli keskin durumda tutulmaması,
II. taşlama tekerleklerinin üreticinin önerilerine uygun bir biçimde takılması,
III. gerekli denge kontrollerinin yapılması
Unsurlarının hangileri yer alır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D
2022 Mayıs B
Titreşim yalıtımında;
I. metal yaylar,
II. elastomerler,
III. esnek yastık ve takozlar
Malzemelerinden hangileri kullanılabilir?
A) Yalnız l
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
Cevap İçin Tıklayın
Cevap E
Makine Emniyet Yönetmeliği – Titreşim
Oturma yerleri: Makina titreşimlere maruz kalıyor ise, koltuk operatöre makul bir derecede mümkün olan en düşük düzeyde titreşim iletilecek şekilde tasarımlanıp imal edilmelidir. Koltuğun bağlantı elemanları maruz kalabileceği bütün gerilmelere dayanmalıdır. Operatörün ayakları altında zemin olmadığı durumlarda, kaymaya dayanıklı malzemeden yapılmış ayak dayamaları sağlanmalıdır.
Talimatlar: Gürültü veya titreşimlerin azaltılmasına yönelik kurulum ve montaj ile ilgili talimatlar,
– 2,5 m/s2 yi aşarsa, el-kol sisteminin maruz kaldığı toplam titreşim değeri. 2,5 m/s2 yi aşmaması durumunda bu durum belirtilmeli,
– 0,5 m/s2 yi geçiyorsa, bütün vücudun maruz kaldığı, ağırlıklı ivmelenmenin en yüksek kök ortalama kare değeri. Bu değerin 0,5 m/s2 yi geçmediği durumda, bunun belirtilmesi gerekir.
2019-MAYIS-C
Mekanik titreşimin zararlı etkilerinden korunmak amacıyla;
I. yayılımını engellemek
II. oluşumunu engellemek,
III. kişisel koruyucu donanım kullanmak
Tedbirlerine hangi öncelik sırasıyla başvurulmalıdır?
A) I-II-III
B) II-I-III
C) II-III-I
D) III-I-II
E) III-II-I
Cevap İçin Tıklayın
Cevap B
2019-MAYIS-B
Elde taşınabilen veya el ile yönlendirilebilen makinelerin ilettiği ve el kol sisteminin maruz kaldığı fiilen ölçülebilen toplam titreşim değeri, kaç m/s2 yi aşması durumunda makinenin talimatında belirtilmelidir?
A) 1
B) 1,5
C) 2
D) 2,5
E) 5
Cevap İçin Tıklayın
Cevap D