Acil Durum Planları
İşyeri Bina Eklentileri
Elle Kaldırma İşleri
1) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’e göre acil durum nedeniyle ortaya çıkması muhtemel panik ve kargaşayı önlemek, acil durum ekipleri arasındaki koordinasyon işlerini gerçekleştirmek, sayım işlerini yürütmek, gerektiğinde ilgili ulusal ve yerel kurumların müdahale ekiplerine bilgi vermek için ekip aşağıdakilerden hangisidir?
A)Koruma Ekibi
B)Kurtarma Ekibi
C)Söndürme Ekibi
D)İlkyardım Ekibi
E)İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap A
Söndürme ekibi: İşyerinde çıkabilecek yangınlara derhal müdahale ederek mümkünse yangını kontrol altına almak, yangının genişlemesine mani olmak ve söndürme faaliyetlerini yürütmek.
Koruma ekibi: Acil durum nedeniyle ortaya çıkması muhtemel panik ve kargaşayı önlemek, acil durum ekipleri arasındaki koordinasyon işlerini gerçekleştirmek, sayım işlerini yürütmek, gerektiğinde ilgili ulusal ve yerel kurumların müdahale ekiplerine bilgi vermek
Kurtarma ekibi: İşyerlerinde acil durum sonrası; çalışanların, ziyaretçilerin ve diğer kişilerin arama ve kurtarma işlerini gerçekleştirmek.
İlkyardım ekibi: Acil durumdan olumsuz etkilenen kişilerin ilk yardım müdahalelerini gerçekleştirmek.
2) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’e göre İşverenin yükümlülükleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler
B)Acil durumların olumsuz etkilerinden sonra düzeltici faaliyetler başlatmak.
C)Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar
D)Acil durum planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar
E)Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirir ve her zaman hazır bulunmalarını sağlar
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap B
Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler.
Acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır
Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar.
Acil durum planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar.
İşyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapar.
Önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirir ve her zaman hazır bulunmalarını sağlar.
Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapar.
Acil durumlarda kullanılacak kişisel koruyucu donanımların ve müdahale ekipmanlarının işyerinde belirlenmiş acil durumlara ve acil durum ekiplerinin görevlerine uygun olmasını sağlar.
Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları, müşteri ve ziyaretçiler ile işyerinde toplantı, seminer, konferans ve eğitim gibi toplu halde gerçekleştirilen faaliyetler için bulunan katılımcılar ve diğer kişilerin acil durumlar, tahliye planı, kaçış yolları, toplanma yerleri ve acil durum ekipleri hakkında bilgilendirilmesini sağlar.
3) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’e göre çalışanların yükümlülükleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Acil durum planında belirtilen hususlar dahilinde alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlere uymak
B)İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda kendileri ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliğini tehlikeye düşürecek acil durum ile karşılaştıklarında; hemen müdahale etmek
C)Acil durumun giderilmesi için, işveren ile işyeri dışındaki ilgili kuruluşlardan olay yerine intikal eden ekiplerin talimatlarına uymak
D)Acil durumlar sırasında kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye düşürmeyecek şekilde davranmak
E)İşveren, çalışanların kendileri veya diğer kişilerin güvenliği için ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıkları ve amirine hemen haber veremedikleri durumlarda; istenmeyen sonuçların önlenmesi için, bilgileri ve mevcut teknik donanımları çerçevesinde müdahale edebilmelerine imkân sağlar. Böyle bir durumda çalışanlar, ihmal veya dikkatsiz davranışları olmadıkça yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutulamaz
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap B
Çalışanların yükümlülük ve sorumlulukları
(1) Çalışanların acil durumlarla ilgili yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Acil durum planında belirtilen hususlar dahilinde alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlere uymak.
b) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda kendileri ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliğini tehlikeye düşürecek acil durum ile karşılaştıklarında; hemen en yakın amirine, acil durumla ilgili görevlendirilen sorumluya veya çalışan temsilcisine haber vermek.
c) Acil durumun giderilmesi için, işveren ile işyeri dışındaki ilgili kuruluşlardan olay yerine intikal eden ekiplerin talimatlarına uymak.
ç) Acil durumlar sırasında kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye düşürmeyecek şekilde davranmak.
(2) İşveren, çalışanların kendileri veya diğer kişilerin güvenliği için ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıkları ve amirine hemen haber veremedikleri durumlarda; istenmeyen sonuçların önlenmesi için, bilgileri ve mevcut teknik donanımları çerçevesinde müdahale edebilmelerine imkân sağlar. Böyle bir durumda çalışanlar, ihmal veya dikkatsiz davranışları olmadıkça yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutulamaz.
4)
I. Acil durumların belirlenmesi,
II. Acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması
III. Bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması,
IV. Görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi,
İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’e göre Acil Durum Hazırlanması sıralaması aşağıdaki maddelerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A)I, III, IV, II
B)I, II, III, IV
C)I, IV, II, III
D)II, I, III, IV
E)II, IV, III, I
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap A
Acil Durum Planının Hazırlanması Aşamaları
- Acil durumların belirlenmesi,
- Bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması,
- Görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi
- Acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması,
- Dokümantasyon,
- Tatbikat
- Acil durum planının yenilenmesi
5) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi işyerinde meydana gelebilecek acil durumları belirlerken dikkate alınmasına gerek yoktur?
A)Çalışanların eğitim durumu
B)Risk değerlendirme sonuçları
C)Salgın hastalık ihtimali
D)Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali
E)Tehlikeli kimyasalların yayılımı
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap A
Acil Durumların Belirlenmesi
İşyerinde meydana gelebilecek acil durumlar, yapılan risk değerlendirmesi sonuçları ile aşağıdaki ve benzeri hususlar dikkate alınarak belirlenir:
a)Yangın ve patlama ihtimali.
b)Tehlikeli kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerden kaynaklanan yayılım, zehirlenme ve salgın hastalık ihtimali.
c)Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali.
d)Sabotaj ihtimali.
6) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’e göre acil durumların belirlenmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?
A)Yangın patlama ihtimali
B)Salgın hastalık ihtimali.
C)Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali
D)Belirlenen acil durumlara göre risk değerlendirilmesi yapılması
E)Sabotaj ihtimali
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap D
5. sorunun çözümünü okuyun
7) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’e göre 250 çalışanın bulunduğu inşaat şantiyesinde acil durum ekibinde asgari kaç kişi olmalıdır?
A)52
B)50
C)45
D)35
E)30
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap A
Görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 30 çalışana kadar,
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 40 çalışana kadar,
c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 50 çalışana kadar
Söndürme, kurtarma ve koruma ekiplerinin her biri için ayrı ayrı belirlenir
İlkyardımcı Sayısı
Bulundurulacak ilk yardımcı sayısı; işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısı baz alınarak aşağıdaki kurala uygun belirlenir.
a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı,
b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı,
c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı
İlk yardımcı belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır. Süre dolduktan 2 ay sonra Yenileme eğitimi almayanın belgesi geçersiz olur.
8) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’e göre Çalışanların Görevlendirilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
A)Birden fazla çalışanın görevlendirilmesi gereken işyerlerinde bu çalışanlar konularına göre koordineli olarak görev yapar. Her ekipte bir ekip başı bulunur.
B)Ekiplerde görevlendirilecek destek elemanları ve varsa yedekleri belirlenirken işyerindeki vardiya düzeni dikkate alınır.
C)Acil durum ekiplerinde görevlendirilen destek elemanlarının işyerinden ayrılma, yer değişikliği ve benzeri durumlarda yerine yeniden görevlendirme yapılır.
D)Destek elemanlarının adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgilerini içeren liste, işyerinde çalışanların görüş seviyesine uygun yükseklikte ve görünür bir şekilde asılır
E)İşveren tarafından acil durumlarda ekipler arası gerekli koordinasyonu sağlamak üzere kurtarma ekibinden sorumlu veya sorumlular görevlendirilir.
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap E
Görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi
- Birden fazla çalışanın görevlendirilmesi gereken işyerlerinde bu çalışanlar konularına göre koordineli olarak görev yapar. Her ekipte bir ekip başı bulunur.
- İşveren tarafından acil durumlarda ekipler arası gerekli koordinasyonu sağlamak üzere koruma ekibinden sorumlu veya sorumlular görevlendirilir.
- Ekiplerde görevlendirilecek destek elemanları ve varsa yedekleri belirlenirken işyerindeki vardiya düzeni dikkate alınır.
- Destek elemanlarının adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgilerini içeren liste, işyerinde çalışanların görüş seviyesine uygun yükseklikte ve görünür bir şekilde asılır.
- Acil durum ekiplerinde görevlendirilen destek elemanlarının işyerinden ayrılma, yer değişikliği ve benzeri durumlarda yerine yeniden görevlendirme yapılır.
9) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’e göre hazırlanacak tahliye planında aşağıdakilerden bilgilerden hangisinin olmasına gerek yoktur?
A)Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler
B)İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler
C)Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri
D)Belirlenen acil durumlar
E)İşyerlerinde kimyasal yayılım, parlama veya patlama tehlikesi ve benzeri özel riskleri barındıran bölümler.
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap E
f) Aşağıdaki unsurları içeren işyerini veya işyerinin bölümlerini gösteren tahliye planı:
1.Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler.
2.İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler.
3.Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı kroki
4.Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.
5.Acil durumlarla ilgili ulusal ve yerel kurum ve kuruluşların acil durum irtibat numaraları.
6.İşyerlerinde kimyasal yayılım, parlama veya patlama tehlikesi ve benzeri özel riskleri barındıran bölümler.
7.Elektrik ve gaz akışının kesim noktaları, vanaları.
İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’e göre, hazırlanmış olan acil durum planları az tehlikeli işyerlerinde en geç kaç yılda bir yenilenir?
A) 3
B) 2
C) 4
D) 6
E) 1
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap D
Acil durum planının yenilenmesi,
İşyerinde veya yakın çevresinde, belirlenmiş olan acil durumları etkileyebilecek veya yeni acil durumların ortaya çıkmasına neden olacak değişikliklerin meydana gelmesi halinde etkinin büyüklüğüne göre acil durum planı tamamen veya kısmen yenilenir.
Acil durum planları tehlike sınıfına göre yenilenir.
çok tehlikeli sınıfta 2 yıl
tehlikeli sınıfta 4 yıl
az tehlikeli sınıfta 6 yıl
11) Aşağıdakilerden hangisi İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında değildir?
A) Yapı ve benzeri geçici veya hareketli iş alanlarında,
B) Holding merkez binaları
C) Antrepolar
D) Fabrika yemekhaneleri
E) Benzin istasyonları
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap A
a) İşyeri dışında kullanılan taşıma araçlarında veya taşıma araçlarının içindeki işyerlerinde,
b) Yapı ve benzeri geçici veya hareketli iş alanlarında,
c) Maden, petrol ve gaz çıkarma işlerinde,
ç) Balıkçı teknelerinde,
d) Tarım veya orman işyerlerine ait işyeri bina ve eklentileri hariç, etkileşim içerisinde olamayacak kadar uzak tarım ve orman alanlarında uygulanmaz.
12) Aşağıdakilerden hangisi İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında değildir?
I. İşyeri dışında kullanılan taşıma araçlarında veya taşıma araçlarının içindeki işyerlerinde,
II. Yapı ve benzeri geçici veya hareketli iş alanlarında,
III. Maden, petrol ve gaz çıkarma işlerinde,
IV. Balıkçı teknelerinde
A) I, III, IV
B) II, III, IV
C) III, IV
D) I, II, III, IV
E) II, III
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap D
11. sorunun çözümünü okuyunuz
13) İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında yer alan hususlarda açıklayıcı bir hüküm bulunmaması halinde;
I. Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar
II. Avrupa standartları,
III. İlgili Türk standartları,
Hangi sırayla dikkate alınacaktır
A) III – I – II
B) III- II – I
C) I – II – III
D) II – III – I
E) II – I – III
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap B
Uygulama
Bu Yönetmelikte belirtilen tedbirler saklı kalmak kaydı ile Bakanlıkça çıkartılan yönetmelikler başta olmak üzere, yürürlükteki ilgili diğer mevzuat hükümleri de uygulanır.
Bu Yönetmelik kapsamında yer alan hususlarda açıklayıcı bir hüküm bulunmaması halinde sırasıyla;
a) İlgili Türk standartları,
b) Avrupa standartları,
c) Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar dikkate alınır.
14) İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi havalandırma ile ilgili yapılması gereken çalışmalardan değildir?
A) Havalandırma sistemlerinin uygun hijyen şartlarını sağlayacak şekilde düzenli olarak temizliğini yapar ve gerekli kayıtları tutulur.
B) Her yıl havalandırma sisteminin periyodik muayenelerinin yapılması
C) Boğucu, zehirli veya tahriş edici gaz ile toz, buğu, duman ve fena kokuları ortam dışına atacak şekil ve nitelikte, genel havalandırma sistemiyle birleşik olarak mekanik (cebri) havalandırma sistemi kurulur.
D) Mekanik havalandırma sistemi kullanıldığında sistemin her zaman çalışır durumda olması sağlanır.
E) Pasif (suni) havalandırma sistemlerinde hava akımının, çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek, ani ve yüksek sıcaklık farkı oluşturmayacak şekilde olması sağlanır
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap C
Kapalı işyerlerinin havalandırılması
15 – Kapalı işyerlerinde çalışanların ihtiyaç duyacakları yeterli temiz havanın bulunması sağlanır. Yeterli hava hacminin tespitinde, çalışma yöntemi, çalışan sayısı ve çalışanların yaptıkları iş dikkate alınır.
16 – Çalışma ortamı havasını kirleterek çalışanların sağlığına zarar verebilecek atıkların ve artıkların derhal dışarı atılması sağlanır. Boğucu, zehirli veya tahriş edici gaz ile toz, buğu, duman ve fena kokuları ortam dışına atacak şekil ve nitelikte, genel havalandırma sisteminden ayrı olarak mekanik (cebri) havalandırma sistemi kurulur.
17 – Mekanik havalandırma sistemi kullanıldığında sistemin her zaman çalışır durumda olması sağlanır. Havalandırma sisteminin çalışmaması, iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli ise arızayı bildiren kontrol sistemi tesis edilir. Mekanik ve genel havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımları ile uygun filtre kullanım ve değişimleri yıllık olarak yetkili kişilere yaptırılır.
18 – Pasif (suni) havalandırma sistemlerinde hava akımının, çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek, ani ve yüksek sıcaklık farkı oluşturmayacak şekilde olması sağlanır.
15) İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik’e göre elektrik ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır.
A) Elektrik tesisatı, yangın veya patlama tehlikesi oluşturmayacak şekilde projelendirilip tesis edilir ve çalışanlar doğrudan veya dolaylı temas sonucu kaza riskine karşı korunur
B) Elektrik tesisatının projelendirilmesi, kurulması, malzemesinin ve koruyucu cihazlarının seçimi kullanılacak gerilime ve ortam şartlarına uygun olarak yapılır ve bakımı, onarımı, kontrolü ve işletilmesi sağlanır.
C) Elektrik tesisinin kurulmasında «Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği», « Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği» ile «Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği» hükümleri dikkate alınarak gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınır.
D) İşyerinin ana pano ve tali elektrik panolarında seçicilik ilkesine uygun olarak ana panoda kaçak akım rölesi (artık akım anahtarı) tesis edilir.
E) Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerin üretildiği, işlendiği ve depolandığı yerlerde, yüksek bina ve bacalar ile direk veya sivri çıkıntılar gibi yüksek yerler bulunan binalarda, yıldırıma karşı yürürlükteki mevzuatın öngördüğü tedbirler alınır ve tesisler kurulur.
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap D
Elektrik tesisatı
4 – Elektrik tesisatı, yangın veya patlama tehlikesi oluşturmayacak şekilde projelendirilip tesis edilir ve çalışanlar doğrudan veya dolaylı temas sonucu kaza riskine karşı korunur.
5 – Elektrik tesisatının projelendirilmesi, kurulması, malzemesinin ve koruyucu cihazlarının seçimi kullanılacak gerilime ve ortam şartlarına uygun olarak yapılır ve bakımı, onarımı, kontrolü ve işletilmesi sağlanır. Bu kapsamda yapılacak testlerde TS HD 60364-4-43 standardı göz önünde bulundurulur ve gerekli kayıtlar tutulur.
6 – Elektrik tesisinin kurulmasında 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği, 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile 21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği hükümleri dikkate alınarak gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınır.
7 – Patlayıcı ortam oluşması muhtemel olan iş yerlerinde elektrik tesisleri 30/12/2006 tarihli ve 26392 4 üncü Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler İle İlgili Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde kurulur.
8 – İşyerinin ana pano ve tali elektrik panolarında seçicilik ilkesine uygun kaçak akım rölesi (artık akım anahtarı) tesis edilir.
9 – Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerin üretildiği, işlendiği ve depolandığı yerlerde, yüksek bina ve bacalar ile direk veya sivri çıkıntılar gibi yüksek yerler bulunan binalarda, yıldırıma karşı yürürlükteki mevzuatın öngördüğü tedbirler alınır ve tesisler kurulur.
16) İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik’e göre yangınla mücadele kapsamında;
I. Yangın söndürme ekipmanları her zaman kullanıma hazır bulundurmak
II. Bu ekipmanların mevzuatın öngördüğü periyotlarda bakımı ve kontrolü yapılması.
III. Yangın söndürme ekipmanları kolay kullanılır nitelikte olur, görünür ve kolay erişilir yerlere konulur ve bu ekipmanların önlerinde engel bulundurulmaz.
Hususların hangisi göz önüne alınır?
A) I
B) I, II, III
C) III
D) I, III
E) II, III
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap B
Yangınla mücadele
11 – İşyerinin büyüklüğüne, yapılan işin özelliğine, işyerinde bulunan ekipmanlara, kullanılan maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerine ve işyerinde bulunabilecek azami kişi sayısına göre, işyerinde etkili ve yeterli yangın söndürme ekipmanı ile gerektiğinde yangın detektörleri ve alarm sistemleri bulundurulur.
12 – Yangın söndürme ekipmanları her zaman kullanıma hazır bulundurularak, bu ekipmanların mevzuatın öngördüğü periyotlarda bakımı ve kontrolü yapılır. Yangın söndürme ekipmanları kolay kullanılır nitelikte olur, görünür ve kolay erişilir yerlere konulur ve bu ekipmanların önlerinde engel bulundurulmaz.
13 – Yangın söndürme ekipmanı ve bulunduğu yerler Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliğine uygun şekilde işaretlenir. İşaretler uygun yerlere konulur ve bu işaretlerin kalıcı ve görünür olması sağlanır.
14 – İşyerlerinde bağımsız kaçış, çıkış ve merdivenler ile yangınla ilgili bütün özel düzenlemelerin Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olması esastır.
17) İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik’e göre işyerinde yeterli hava hacmini hesaplamada
I. Tavan yüksekliği
II. Çalışan sayısı
III. Çalışma yönetimi
IV. Çalışanların yaptıkları iş
Hangileri dikkate alınmalıdır?
A) I, II, III, IV
B) II, III, IV
C) III, IV
D) I, III, IV
E) II, III
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap A
14. sorunun çözümünü okuyun
18) İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik’e göre işyerinde kapılar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi uygun değildir?
A) Kapı ve girişlerin yerlerinin, sayılarının, boyutlarının ve yapıldıkları malzemelerin, bulundukları oda ve alanların yapısı ile kulanım amacına ve çalışanların rahatça girip çıkmalarına uygun olması sağlanır.
B) Her iki yöne açılabilen kapılar saydam malzemeden yapılır veya bu kapılarda karşı tarafın görünmesini sağlayan saydam kısımlar bulunur.
C) Saydam olmayan kapıların yüzeyleri çalışanlar için tehlike oluşturmayan güvenli malzemeden yapılır veya kırılmalara karşı korunur.
D) Yukarı doğru açılan kapılarda aşağı düşmeyi önleyici güvenlik sistemi bulunur.
E)Kaçış yolarında bulunan kapılar, uygun şekilde işaretlenir. Bu kapılar yardım almaksızın her zaman ve her durumda içeriden açılabilir özelikte olur.
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap C
Kapılar ve girişler
35 – Kapı ve girişlerde aşağıda belirtilen esaslara uyulur:
a) Kapı ve girişlerin yerlerinin, sayılarının, boyutlarının ve yapıldıkları malzemelerin, bulundukları oda ve alanların yapısı ile kullanım amacına ve çalışanların rahatça girip çıkmalarına uygun olması sağlanır.
b) Her iki yöne açılabilen kapılar saydam malzemeden yapılır veya bu kapılarda karşı tarafın görünmesini sağlayan saydam kısımlar bulunur.
c) Saydam veya yarı saydam kapıların yüzeyleri çalışanlar için tehlike oluşturmayan güvenli malzemeden yapılır veya kırılmalara karşı korunur. Saydam kapıların üzeri kolayca görünür şekilde işaretlenir.
ç) Raylı kapılarda raydan çıkmayı ve devrilmeyi önleyici güvenlik sistemi bulunur.
d) Yukarı doğru açılan kapılarda aşağı düşmeyi önleyici güvenlik sistemi bulunur.
e) Kaçış yollarında bulunan kapılar, uygun şekilde işaretlenir. Bu kapılar yardım almaksızın her zaman ve her durumda içeriden açılabilir özellikte olur.
f) Araçların kullanıldığı geçit ve kapılar yayaların geçişi için güvenli değilse bu mahallerde yayalar için ayrı geçiş kapıları bulunur. Bu kapılar açıkça işaretlenir ve bu kapıların önlerinde hiçbir engel bulunmaz.
g) Mekanik kapıların çalışanlar için kaza riski taşımayacak şekilde çalışması sağlanır. Bu kapılarda kolay fark edilebilir ve ulaşılabilir acil durdurma cihazları bulunması ve herhangi bir güç kesilmesinde otomatik olarak açılır olmaması durumunda kapıların el ile de açılabilmesi sağlanır.
19) İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik’e göre İşyerinde yayalar tarafından veya malzeme taşımada kullanılan yolların;
I. Asgari kullanıcı sayısına
II. Yapılan işin niteliğine
III. yolar açıkça işaretlenir
Hususlarından hangileri dikkate alınmalıdır?
A) I, II
B) III
C) I
D) I, III
E) II, III
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap E
Ulaşım yolları – tehlikeli alanlar
36 – Merdiven, koridor, geçiş yolu, yükleme yeri ve rampa dâhil bütün yolların, yaya ve araçların güvenli hareketlerini sağlayacak ve yakınlarında çalışanlara tehlike oluşturmayacak şekil ve boyutlarda olması sağlanır. İşyeri içerisindeki erişim yollarının engebeli, çukur, kaygan olmaması sağlanır ve bakımları yapılır.
37 – İşyerinde yayalar tarafından veya malzeme taşımada kullanılan yolların, bulunabilecek azami kullanıcı sayısına ve yapılan işin niteliğine uygun boyutlarda olması sağlanır ve bu yollar açıkça işaretlenir. Malzeme taşınan yollarda yayalar için yeterli güvenlik mesafesi bırakılır.
20) İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik’e göre çalışanların konutlarının asgari güvenlik önlemlerine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Çalışan konutları, sağlık gereklerine ve teknik şartlara uygun bir şekilde inşa edilir
B) Çalışan konutlarının, aileleri ile birlikte oturan çalışanlar için ayrı ev veya apartman şeklinde olması sağlanır.
C) Bir konutta bulunması gereken tesisat kurulur ve tertibat bulundurulur
D) Kadın çalışanlar ile erkek çalışanlar ayrı kısımlarda yatırılır
E) 18 yaşından küçük çocuklar yetişkin erkeklerle aynı kısımda kalması sağlanır
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap E
Çalışan konutları
67 – Çalışan konutları, sağlık gereklerine ve teknik şartlara uygun bir şekilde inşa edilir ve bu konutlarda bir konutta bulunması gereken tesisat kurulur ve tertibat bulundurulur. Çalışan konutlarının, aileleri ile birlikte oturan çalışanlar için ayrı ev veya apartman şeklinde olması sağlanır. Bekâr çalışanlara özgü binalarda, kadınlar ve 18 yaşından küçük çocukların, erkeklerin bulunduğu kısım ile bağlantısı olmayan ve birbirinden ayrı özel kısımlarda yatırılmaları sağlanır.
21) Elle Taşıma İşleri Yönetmelik’ e göre;
İşveren elle taşıma işleri ile ilgili olarak alması gereken aşağıdaki sağlık güvenliklerinden hangisini öncelikle yapması gereklidir?
A)Çalışanlara sağlık raporu almalı
B)Çalışanlara uygun kişisel koruyucu donanım vermeli
C)Çalışma alanının zemini uygun hale getirmesi
D)Yüklerin elle taşınmasına gerek olmadan organizasyon yapmak
E)Yük miktarlarını azaltmak
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap D
Genel yükümlülük
MADDE 5 – (1) İşveren;
a) İşyerinde yüklerin elle taşınmasına gerek duyulmayacak şekilde iş organizasyonu yapmak ve yükün uygun yöntemlerle, özellikle mekanik sistemler kullanılarak taşınmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
b) Yükün elle taşınmasının kaçınılmaz olduğu durumlarda, ek-1`de yer alan hususları dikkate alarak elle taşımadan kaynaklanan riskleri azaltmak için uygun yöntemler kullanılmasını sağlar ve gerekli düzenlemeleri yapar.
22)
I. Dengesiz veya içindekiler yer değiştiriyorsa,
II. Vücuttan uzakta tutulmasını veya vücudun eğilmesini veya bükülmesini gerektiren bir konumdaysa,
III.Özellikle bir çarpma halinde yaralanmaya neden olabilecek yoğunluk ve şekildeyse
Elle Taşıma işleri Yönetmeliğine göre yukarıda belirtilen durumlar hangi risk grubuna girmektedir?
A) Yükün özellikleri,
B) Fiziksel güç gereksinimi,
C) Çalışma ortamının özellikleri,
D) Bireysel risk faktörleri
E) İşin gerekleri
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap A
YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
Yükün özellikleri
Yük;
– Çok ağır veya çok büyükse,
– Kaba veya kavranılması zorsa,
– Dengesiz veya içindekiler yer değiştiriyorsa,
– Vücuttan uzakta tutulmasını veya vücudun eğilmesini veya bükülmesini gerektiren bir konumdaysa,
– Özellikle bir çarpma halinde yaralanmaya neden olabilecek yoğunluk ve şekildeyse,
elle taşınması, bilhassa sırt ve bel incinmesi riskine neden olabilir.
23)
I. Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli
II. Yetersiz ara ve dinlenme süresi,
III. Aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri,
IV. İşin gerektirdiği, çalışan tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu.
Elle Taşıma işleri Yönetmeliğine göre yukarıda belirtilen durumlar hangi risk grubuna girmektedir*?
A) Yükün özellikleri,
B) Fiziksel güç gereksinimi,
C) Çalışma ortamının özellikleri,
D) Bireysel risk faktörleri
E) İşin gerekleri
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap E
YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
İşin Gerekleri
– Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmalar,
– Yetersiz ara ve dinlenme süresi,
– Aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri,
– İşin gerektirdiği, çalışan tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu.
24) İş güvenliği uzmanı Fatih Bey maden ocağında kürekle kömürün vagonlara konulması işlemleri esnasında sırt ve bel incinmelerinin önüne geçmek için Elle Taşıma İşleri Yönetmeliğinde yer alan yükle ilgili risk faktörlerinden çalışma ortamına ilişkin aşağıdakilerden hangisini kontrol etmesine gerek yoktur?
A)Çalışılan yer, işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte olup olmadığı
B)Sıcaklık, nem veya havalandırmanın uygun olup olmadığı
C)Zemin veya üzerinde durulan yer dengesiz olup olmadığı
D)İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farkı olup olmadığı
E)Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmaların yapılıp yapılmaması
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap E
YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
Çalışma ortamının özellikleri
– Çalışılan yer, işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte değil ise,
– Zeminin düz olmamasından kaynaklanan düşme veya kayma tehlikesi varsa,
– Çalışma ortam ve şartları, çalışanların yükleri güvenli bir yükseklikte veya uygun bir vücut pozisyonunda taşımasına uygun değil ise,
– İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farkı varsa,
– Zemin veya üzerinde durulan yer dengesiz ise,
– Sıcaklık, nem veya havalandırma uygun değil ise,
bilhassa sırt ve bel incinmesi riskini artırabilir.
25)
I. Yükün özellikleri,
II. Fiziksel güç gereksinimi,
III. Çalışma ortamının özellikleri,
IV Bireysel risk faktörleri
Elle Taşıma işleri Yönetmeliğine göre hangileri risk faktörüdür?
A) I, II, III
B) I, II, III, IV
C) I, II, IV
D) I, III, IV
E) II, IV
Cevap ve Çözüm İçin Tıklayın
Cevap B
YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
1.Yükün özellikleri
2.Fiziksel güç gereksinimi
3.Çalışma ortamının özellikleri
4.İşin gerekleri