Iso 14001 Çevre Yönetim Sistemi |
|
Günümüzde enerji verimliliğinin kaçınılmaz olması, doğal kaynakların daha iyi kullanılması, çevreye daha atık bırakmamak, atıkların tekrar kullanıma kazandırılması, ekolojik dengenin bozulmaması için Çevre Yönetim Sisteminin kurulması ve yönetilmesi kaçınılmaz olmuştur.
Çevre Yönetim Sistemi kurulurken ISO 14001 standardının yanında yürürlükteki yasal şartlar (kanun, yönetmelik, tebliğler ) göz önüne alınmalıdır.
Sistem kurulurken önce Çevre Politikası ve politika ile uyumlu hedefler oluşturulur. Tüm atıklar sınıflandırılır. Çevre Boyutları belirlenir. Tüm bu çalışmalar sonucunda Yönetim Programı hazırlanır. ISO 14001 standardının istemiş olduğu prosedürler ve Çevre El Kitabı hazırlanır. İç tetkikler yapılır. Uygunsuzluk çıkması durumunda düzeltici faaliyetler başlatılır. Son olarak Yönetimin Gözden Geçirme toplantısı yapılarak tüm ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi gözden geçirilir.
Bu çalışmaların tamamlanmasından sonra Uluslar arası geçerliliği olan ( akrediteli ) belgelendirme kuruluşuna başvuru yapılarak belgelendirme çalışmaları tamamlanır.
ISO 9001 14001 ile entegre kurmak isterken ortak prosedürler belirlenir ve 2 sistem içinde tek bir prosedür kurulur. Örneğin ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Doküman Kontrol Prosedürü zorunluluğu vardır. Aynı zorunluluk ISO 14001 içinde geçerli. Buna göre tek bir doküman kontrol prosedürü hazırlanarak iki sisteminde istediği konular prosedürde tanımlanır.
Atıklar, bertaraf kuruluşlarına verilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; Bertaraf kuruluşunun atıkları taşınması, depolanması, bertaraf’ı veya yeniden kullanıma kazandırılması konusunda lisanslı olması gerekmektedir. Hangi atıklar ne şekilde tanımlanacak Tehlikeli Atıklar Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Ambalaj Atıkları Yönetmeliğine göre ambalaj atıkları geri kazanılmaya çalışılacaktır.
Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelikte belirtilen Ek-1 veya Ek-2 listelerinde belirtilen firmalar Çevre Görevlisi bulundurmak zorundadır.
|